Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pripravte si šípkový džem a sirup

rss

Nedávno sme vám sľúbili, že vám prinesieme ďalšie návody, ako inak okrem šípkového čaju, môžete využiť tieto malé, zdravé, červené plody. Pripravte si vynikajúci šípkový džem a sirup. :)

Šípkový džem:

Budeme potrebovať:

- 1kg pekných, nepoškodených šípok,

- 600g kryštálového cukru,

- vodu.

Čerstvé nazbierané šípky najprv rozkrojte na polovičky, dôkladne očistite, vyškrabte stredy a premyte v niekoľkých vodách, aby voda bola úplne čistá. Potom ich preložte do hrnca, podlejte trochou vody a začnite variť. Počas varenia ich podľa potreby podlievajte. Varte ich približne hodinu, dovtedy, pokým nezmäknú. Keď vám vznikne hmota, nechajte ju vychladnúť, a potom ju prepasírujte, aby ste sa zbavili nepotrebných šupiek, a aby vám vznikol hladký pretlak. Takúto hmotu priveďte opäť do varu a pridajte cukor. Hmotu varte za občasného miešania, pokým nezačne hustnúť. Džem varte až dovtedy, pokiaľ nedosiahnete potrebnú hustotu. Takto uvarený džem dajte do predhriatych fliaš, poriadne fľaše uzatvorte a prevráťte hore dnom a nechajte džem vychladnúť. 

Šípkový sirup:

Čo budeme porebovať?

- 1 kg zrelých, pekných šípok,

- 2l vody,

- 1,5 kg kryštálového cukru.

Tvorba šípkového sirupu je veľmi jednoduchá. Stačí, ak zrelé šípky prekrojíte alebo rozpučíte a zalejete vodou. Takúto zmes varte pomaly, približne 10 minút a priveďte do varu. Odvar preceďte cez husté sitko. Neskôr pripravený odvar preceďte aj cez plátno alebo husto utkanú látku tak, aby v zmesi neostali žiadne chĺpky, ktoré by vás mohli pri konzumácií dráždiť. Po precedení čistú šťavu priveďte opäť do varu a pridajte cukor, ktorý nechajte rozpustiť, a tiež prevrieť. Uvarený hotový sirup nalievajte do pripravených fliaš ešte za horúca. Fľaše nezabudnite dobre uzatvoriť.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz