Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prečo musí mať koza kozliatka, a ako na to :)

rss

Plánujete chovať kozu na mlieko? Je to výborný spôsob, ako získať denne 3 alebo 4 litre zdravého a lahodného kozieho mlieka. Bez kozliatok to však nepôjde...

Ako chovať kozy, sme už na stránkach webu PoctivePotraviny.sk v základných bodoch opísali. Záležitosti okolo príchodu kozliatok si priblížime v tomto článku. Úvodom ešte jeden tip – predpokladám, že sa práve pripravujete na nákup prvej kozy. Uprednostnite pri nákupe mladú kozu, ktorá už dáva mlieko (je v laktácii). Má to dve výhody: ešte pred nákupom si môžete u doterajšieho chovateľa vyskúšať dojenie, a hneď po nákupe kozy máte mlieko.

Bez kozliatok niet mlieka. Preto sa už vo veku okolo 1,5 roku pohlavne dospelá koza prvý raz pripúšťa k plemennému capovi. Nie však kedykoľvek, ale v období ruje. Tá trvá u kôz len pár dní a prichádza zvyčajne na jeseň. Pozorný chovateľ si ruju ľahko všimne: koza je zrazu veľmi nepokojná, často močí, vrtí chvostom, nemá záujem o krmivo. V druhý deň ruje je najlepší moment kozu pripustiť, pre zvýšenie pravdepodobnosti počatia aj 2 krát (tzv. dvojskok), a pre istotu sa to zvykne ešte raz zopakovať o nejaké 2 až 3 týždne.

Vzhľadom k intenzívnemu zápachu plemenného capa ich chová málokto, takže celá dedina väčšinou vodí svoje kozy len k jedinému capovi, často bez ohľadu na riziká príbuzenskej plemenitby. Kotná koza potrebuje kvalitné kŕmenie a čisté ustajnenie. Je výborné, ak má k dispozícii oplotený výbeh – viac pohybu znamená menej problémov pri pôrode. Kozliatka v sebe nosí približne 150 dní, plus mínus cca 5 dní. V týchto dňoch ju musíte často kontrolovať, pri prvých bolestiach blížiaceho sa pôrodu prestane koza žrať a mečí. Vystlite vyčistený chlievik čistou podstielkou (slamou), a buďte pripravení.

Pôrod trvá niekoľko hodín a vzhľadom na veľkosť kozliatok je pre kozu veľmi náročný, najmä ak je to po prvý raz. Pri pôrode vždy musíte byť, aby ste mohli kozliatkam pomôcť. Keď začne koza vytláčať kozliatko v plodovom obale von a ide zadnými nožičkami napred, musíte mu jemným ťahom rýchlo pomôcť von, aby sa nezadusilo.  Plodový obal by mal sám prasknúť. Ak nie, musíte ho pretrhnúť a umožniť kozliatku nadýchnuť sa. Môžete očakávať 2 alebo 3 kozliatka. Ihneď ich vyutierajte do sucha, vyčistite im od hlienu nozdry, papuľku, ušká. Ak sa nepretrhla pupočná šnúra sama, odstrihnite ju asi 6 cm od pupku a ranku dezinfikujte prípravkom.

Koze poumývajte zadnú časť tela a vemeno teplou vodou. Kozliatka dajte k čistému vemenu, aby sa dôkladne napili mlieka, ktoré v prvých hodinách obsahuje mimoriadne cenné ochranné látky. Musíte sa uistiť, že koza asi do 3 hodín po pôrode úspešne vytlačí plodové obaly (ak sa jej to nepodarí ani do 24 hodín, volajte veterinára). Napojte ju teplým nápojom z obarených otrúb. Prvé týždne nechajte mlieko kozliatkam. Ak sú tri, dbajte na to, aby sa aj najmenšie kozliatko dostalo k dostatočnému množstvu mlieka. Silnejší súrodenci ho dokážu od mlieka doslova odstaviť a vyhladovať.

Asi vo veku 60 dní koza začne kozliatka odstavovať. Aj skôr však sa zvedavé kozliatka zvyknú zoznámiť s pevnou stravou (ktorou kŕmite kozu), a môžete si trocha mlieka nadojiť aj pre seba. Keď už majú kozliatka tuhé tmavé bobky, môžete ich začať od mlieka odstavovať. Nie však šokom, ale pomaličky a postupne, v súvislosti s tým, ako ochotne prijímajú pevnú stravu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz