Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Poznáte saturejku?

rss

V staroveku boli bylinky veľmi obľúbené. Používali sa vo varení, liečilo sa nimi a každá bola symbolom nejakej činnosti či pocitu. Dnes, v porovnaní s minulosťou, nie sme na nich až tak „závislí“.  Sú to však rastlinky nie len s príjemnou vôňou a chuťou, no aj zázračnými účinkami, ktoré nás dokážu vyliečiť. Rozhodli sme sa preto, že každý nový týždeň vám predstavíme jednu bylinku. Pondelky na našich stránkach budú začínať voňavo, chutne a liečivo :)

Už dávnejšie sme vám  predstavili levanduľu, tymián, bazalku či repík, no prvou oficiálnou bylinkou nášho „seriálu“ bude saturejka. Táto bylinka s bohatou tradíciou, sa aj napriek vyberanej chuti neteší v našich končinách príliš veľkému záujmu. Pridáva sa do mnohých zmesí korení, napr. provensálskeho a taktiež má veľké liečivé schopnosti.

História saturejky

Slovo satureja je odvodené z latinského „satureia“, čo v hrubom preklade znamená „satyrova bylinka“. Satyrovia boli v gréckej mytológii polobohovia, lesní démoni, zobrazovaní ako na pol ľudia, na pol capy. Označovali ich za chlípnikov a samopašníkov, pretože okrem vína milovali aj iné pôžitky. Spájaní boli s mužskou sexuálnou silou a erekciou. Zrejme aj preto bola saturejka pomenovaná podľa nich. Už po stáročia je totiž považovaná za „nápoj lásky“. Používala sa na  obnovenie manželského šťastia v spálni, muži ju používali na prinavrátenie sexuálneho apetítu ich žien, jednoducho to bolo jedno z najúčinnejších afrodiziák. Okrem toho ju ale napríklad kolonizátori Ameriky používali ako liek na trávenie pri žalúdočných ťažkostiach.

Liečivé účinky

Pomáha voči viacerým chorobám, zvlášť však na hojenie rán. Sťahuje ich a má na ne antiseptické účinky. Veľmi účinne pôsobí aj na bodnutia hmyzom, stačí si vetvičkou potrieť miesto bodnutia. Mierne ničí drobné podráždenia a vyrážky, najúčinnejšia je na ne saturejková masť. Saturejkový čaj zase pôsobí proti hnačke a bolestiam v bruchu. Diabetici ho môžu piť na zníženie nadmerného smädu. No a ako sme už vyššie spomenuli, je to silné prírodné afrodiziakum.

Pestovanie saturejky

V skutočnosti existuje okolo 30 rôznych druhov saturejky. Najznámejšia je Saturejka záhradná. Pestuje sa prevažne v Južnej Európe, ale dopestujete ju aj u nás. Dôležité je, aby bola vysadená na slnečnom mieste. Semiačka v odvodnenej pôde klíčia pomerne rýchlo. Táto aromatická rastlinka dorastá do výšky zhruba 30 – 45cm a kvitne v júli, bielo – ružovými až fialovými kvietkami. Byľky môžeme začať trhať hneď, ako dorastú do výšky 15cm. Ako u každej bylinky aj tu platí, že keď ju budete pravidelne pretrhávať, bude rásť stále viac. Môžeme ju pestovať aj v kvetináči.

Pár tipov do kuchyne

Svojou chuťou pripomína tymián. Výborne chutí aj v kombinácii s inými bylinkami – napr. s bazalkou, bobkovým listom, majoránkou, tymiánom či rozmarínom. Hovorí sa, že práve saturejka vyzdvihuje v rôznych zmesiach korenia jedinečnú chuť. Okrem čajov, bylinkových masiel či ochutených octov z nej môžete pripraviť napr. marinádu na ryby. Zmiešajte čerstvé lístky saturejky s cesnakom, bobkovým listom a citrónovou šťavou. Zvláštnu chuť dodá aj klasickým syrovým bochníčkom, keď do nich ešte pred obaľovaním podrvíte pár lístkov saturejky (nastrúhaný syr zmiešať s vajíčkom, obaliť v strúhanke a dať vyprážať či piecť). Dobrú chuť! 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz