Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny zabíjajúce inteligenciu

rss

Možno ste ani len netušili, že niektoré potraviny, s ktorými sa stretávame denno-denne, môžu mať devastujúci vplyv na fungovanie nášho mozgu. Chceli by ste vedieť o ktoré konkrétne potraviny sa jedná? 

Sladkosti

Áno, neraz po nich siahneme, hlavne keď sme v stresovej situácii alebo preto, že ich proste milujeme. No tieto sladké dobroty okrem toho, že negatívne vplývajú na naše zdravie, sú zlé aj na našu líniu. Myslím si, že netreba o tom viac písať.

Dlhodobá konzumácia cukru môže dokonca spôsobiť vážne neurologické i pamäťové problémy a okrem toho, cukor negatívne vplýva na schopnosť učiť sa, takže preto s ním radšej opatrne, najmä u detí.

Umelé sladidlá

U mnohých ľudí, ktorí chcú schudnúť vyvolajú dojem, že to pôjde rýchlo a jednoducho, keď cukor nahradia umelými sladidlami. Hoci umelé sladidlá obsahujú menej kalórii ako cukor, v skutočnosti spravia viac škody, ako by sme chceli. Umelé sladidlá môžu pri dlhodobej konzumácii dokonca poškodiť mozog.

Slané potraviny

Určite veľmi dobre viete, aký vplyv má soľ na krvný tlak, a tiež aj na srdcovú činnosť. Je dokázané, že jedlá, ktoré obsahujú veľké množstvo soli, môžu oslabovať schopnosť myslieť.

Alkohol

Alkohol nielen poškodzuje pečeň, ale aj spôsobuje tzv. „zahmlenie mozgu“. Pýtate sa čo to je? Jedná sa o určitý typ duševnej zmätenosti. Tento typ zmätenosti negatívne vplýva na jasnosť i pamäť.

Alkohol mení mechanizmus mozgu, čo znamená, že nielen sa stávate hlúpejšími, ale mení sa aj vaše správanie voči okoliu.

Fastfood

Výskum, ktorý sa uskutočnil v Montreale dokázal, že nezdravé jedlo môže zmeniť chemické látky v mozgu, čo má za následok rozvoj príznakov, ktoré sú spojené s depresiou a úzkosťou.

Spracované potraviny

V dnešnej dobe už skoro všetky spracované potraviny obsahujú rôzne prísady, farbivá, či konzervanty. Tieto látky môžu mať vplyv na správanie, a tiež môžu spôsobovať hyperaktivitu u detí, ale aj dospelých.

Biela múka

Všetky druhy obilia majú negatívny vplyv na fungovanie nášho mozgu. Ak je vaša konzumácia bielej múky pravidelná, tak riskujete rýchlejšie starnutie tela, preto dajte prednosť radšej celozrnnému pečivu.

Spracované bielkoviny

Bielkoviny sú veľmi dôležité pre správne fungovanie organizmu, samozrejme vrátane mozgu. Mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, preto je podstatné sa čo najviac vyhýbať spracovaným bielkovinám, ktoré sa nachádzajú v saláme, párkoch a podobne. Takéto potraviny pôsobia opačne.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz