Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny vyzerajúce ako časti tela, ktorým pomáhajú

rss

Už od detstva poznáme známu vetu: „Si tým, čo ješ.“ Uvedomili ste si ale niekedy, že niektoré potraviny vyzerajú presne ako časti tela? A viete, že dokonca obsahujú živiny pre tieto časti tela potrebné?  Pripravili sme pre vás zoznam 10 takýchto potravín- napríklad vlašský orech vyzerajúci ako mozog. Náhoda? Samozrejme, tieto potraviny sú potrebné pre celé telo, nielen pre tie časti, ktoré tvarom pripomínajú.

1. Vlašský orech: Mozog

Záhyby orecha nám pripomínajú ďalší ľudský orgán- mozog. Tvar škrupiny orecha dokonca spresňuje túto časť tela, pretože vyzerá akoby mal pravú a ľavú hemisféru podobne ako ľudský mozog. Nie je teda žiadnym prekvapením, že orechy sa nazývajú aj jedlom pre mozog. Majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú správnu funkciu mozgu.

2. Mrkva: Oko

Ak krájame mrkvu, môžeme si všimnúť, že v jednom plátku mrkvy nájdeme aj zreničku, aj dúhovku a aj lúčovité linky. A naozaj, mrkva zvyšuje cirkuláciu krvi v oku a zlepšuje funkciu očí.

3. Zeler: Kosti

Dlhé, štíhle stonky zeleru vyzerajú ako kosti, pre ktoré sú aj dobré. Zeler je zdroj kremíka, ktorý je súčasťou molekulárnej štruktúry zabezpečujúcej pevnosť kostiam. A ďalšia zábavná náhoda: kosti obsahujú 23% sodíka, rovnako ako zeler.

4. Sladké zemiaky: Pankreas (podžalúdková žľaza)

Podlhovasté sladké zemiaky sú veľmi podobné pankreasu a tiež podporujú zdravú funkciu tohto orgánu. Sú bohaté na betakarotén, silný antioxidant, ktorý chráni všetky tkanivá v tele, vrátane podžalúdkovej žľazy, pred rakovinou a starnutím.

5. Avokádo: Maternica

Žiarovkový tvar avokáda pripomína maternicu a podporuje reprodukčné zdravie. Avokádo je dobrým zdrojom kyseliny listovej potrebnej pre zníženie rizika predrakovinových stavov krčka maternice.

6. Mušle: Semenníky

Štúdie dokázali, že mušle tvarom pripomínajúce semenníky, sú skutočne dobré pre mužské pohlavné orgány. Výskum v Holandsku potvrdil, že kyselina listová a zinok (obe vysoko zastúpené v mušliach), majú významný vplyv na zlepšenie kvality spermií u mužov.

7. Zázvor: Žalúdok

Každý, kto už siahol po pohári zázvorového piva, keď ho bolelo brucho, vie o jeho priaznivom vplyve pri nevoľnosti. Gingerol, látka zodpovedná za štipľavú vôňu a chuť zázvoru, je látkou, ktorá má schopnosť zabrániť zvracaniu a pocitu nevoľnosti.

8. Grapefruit: Prsia

Podobnosť medzi guľatými citrusovými plodmi, ako sú citrón, pomaranč, či grep, a prsiami tiež nemôže byť náhoda. Grapefruit obsahuje látky nazývané limonoidy, u ktorých bolo preukázané, že inhibujú vývoj rakoviny v prsníkových bunkách.

9. Červené víno: Krv

Červené víno bohaté na antioxidanty a polyfenoly vyzerá ako krv. Pokiaľ ho budete piť, samozrejme v rozumných dávkach, zásobí vás látkami potrebnými pre boj s deštruktívnymi vecami v krvi, ako napr. s LDL cholesterolom, ktorý môže spôsobiť ochorenie srdca. V červenom víne je aj zlúčenina znižujúca zrážanlivosť krvi, čím sa znižuje riziko tvorby krvnej zrazeniny, s ktorom sú spojené cievne mozgové príhody a srdcové choroby.

10. Paradajky: Srdce

Pokiaľ odkrojíte plátok rajčiny, všimnite si, že táto červená zelenina má niekoľko komôr, ktoré pripomínajú štruktúru srdca. Paradajky obsahujú lykopén, ktorý znižuje riziko srdcových chorôb u mužov i žien, ktorí ich pravidelne zaradzujú na svoj jedálny lístok. Ešte by sme chceli dodať, že pokiaľ ich budete konzumovať s malým množstvom tuku, ako je napríklad olivový olej, alebo avokádo, zvýši sa absorpcia lykopénu do nášho tela takmer desaťnásobne.

Viete o ďalších podobných potravinách? Podeľte sa s nami v komentároch.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz