Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny v teple

rss

Po dlhej a tuhej zime prišli extrémne horúčavy.  Nie vždy si však uvedomíme, že zloženie jedla sa v teple mení. Črevné a žalúdočné problémy tak na nás číhajú nie len na verejných priestranstvách a z nedostatočného umývania, ale aj z nedbanlivosti, že potraviny neudržiavame v chlade.

Pri kupovaní potravín v lete by sme si mali dávať pozor, aká dlhá cesta ich čaká, kým ich zjeme alebo uložíme do chladničky či mrazničky.  Potraviny by nemali byť dlhšiu doby vystavované teplu, ani priamemu slnku.

Skazené potraviny rozoznáme už podľa čuchu, a môžeme sa im vyvarovať. Môže sa nám ale stať, že potravina vyzerá a chutí normálne, ale príde nám z nej zle.  Dlhším pôsobením tepla sa zloženie jedla zmenilo, a nám vzniknú žalúdočné problémy. Nie je to nič príjemné, a na minimálne pol dňa nás to „vyradí zo života“. 

Pozor by sme si mali dávať najmä u potravín, pri ktorých je vyžadované skladovanie v chlade alebo mrazničke.  Ani jedlá z fast foodu nie sú úplne bezpečné. Najmä tie, ktoré obsahujú majonézu.  Ročne je na Slovensku zaznamenaných približne 20 000 črevných ochorení spôsobených jedlom alebo nedodatočnou hygienou.  Čistotu netreba dodržiavať len doma, ale treba na ňu dávať pozor aj v obchodných domoch a miestach, odkiaľ kupujeme háklivé potraviny ako sú mäso, zmrzlina, výrobky živočíšneho pôvodu,  dresingy alebo rôzne omáčky.

Problémom môže byť aj prehriaty organizmus, ktorý horšie znáša vírusy a baktérie.  Uškodiť nám môže aj obyčajné neumyté ovocie alebo nápoj s ľadom. 

Potraviny by sme mali chrániť nie len pred teplom, ale aj hmyzom, nemali by sme kombinovať surové a uvarené. Varené jedlo môže ostať pri izbovej teplote max 2 hodiny.

Niečo podobné som zažila v piatok. V dobrej vôli som si domov doniesla čerstvý syr zo salaša. Bol výborný, no neuvedomila som si, že som ho mala 5 hodín v teple v aute, miestami aj na priamom slnku. Syr nám chutil, no v noci sme sa so sestrou  moc nevyspali.  Ani jednu z nás nenapadlo, že po takom pobyte na teple to už nie je bezpečné.   

Tak dúfam že sa podobným ťažkostiam vyhnete a budete si užívať krásne slnečné dni v zdraví :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz