Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny pre krásny úsmev

rss

Ku krásnemu úsmevu sa môžeme dostať aj pomocou potravín, nie len drahými návštevami u zubára.

Každodenná starostlivosť o zuby je samozrejmosťou. Dobrá kefka, pasta či ústna voda sú dôležité. Nie je to však jediné, čím si udržíte biely a zdravý úsmev.

Vedeli ste že pre zuby je vhodné piť červené víno a jesť gumové medvedíky? Ale nezabúdajte, všetkého treba s mierou.

Mlieko nielen na kosti

Mlieko obsahuje cukor, a preto by sme skôr mohli povedať že nášmu telu škodí. Naopak laktóza, ktorá sa v mlieku nachádza našim zubom neškodí a vápnik, ktorý mlieko obsahuje im dodáva silu.

Pozitívnym účinkom mlieka na zuby je aj ich ochrana proti vplyvu sladkým cereálií či koláčov. Nemali by sme ho piť priamo pred spaním bez následnej ústnej hygieny.

Gumové medvedíky

Informácia o vhodnosti gumových medvedíkov na kĺby je už známa. Vedeli ste však že sú vhodné aj na zuby? Jedením gumových medvedíkov znižujeme výskyt plaku na zuboch a baktérii v ústach.

Gumové medvedíky obsahujú látku xylitol, ktorá hubí vírusy, baktérie a parazity v ústach.

Červené víno

Červeným vínom nie len že podporíte červené krvinky, ale zlepšíte si náladu a pomôžete svojim zubom. Červené víno podľa talianskych vedcov obsahuje silné antioxidanty, ktoré zabraňujú rozširovaniu baktérii v zubných kazoch.

Zelený čaj

Zubný povlak dokážu čistiť všetky čaje, ktoré obsahujú polyfenoly. Zelený čaj bez cukru vďaka tomu ochráni vaše zuby pred zubným kazom. Nedochucujte ho však citrónom, ten zo zubov vyťahuje minerály.

Hrozienka

Jednou z najchutnejších možností je jesť hrozienka. Látky obsiahnuté v hrozienkach ničia baktérie a tým predchádzajú vzniku zubných kazov a paradentózy. Stačí zjesť hrsť hrozienok denne. Baktérie sa potom nebudú vedieť zachytiť na zubnom povlaku a nebudú sa vytvárať zubné kazy.

Ovocie a zelenina

V ústach by sme mali vytvárať zásadité prostredie, čomu dopomôžeme jedením chrumkavého ovocia a zeleniny. Tá podporuje tvorbu slín a niektoré druhy rovnako ako zelený čaj obsahujú polyfenoly.  Na ústnu hygienu nesmieme zabúdať ani v tomto prípade, keďže ovocie aj zelenina obsahujú cukry.

Mliečne výrobky

Okrem mlieka je vhodnou stravou aj probiotický jogurt alebo syry. Rovnako ako mlieko majú bohatý obsah vápnika a bielkovín.

Mrkva a petržlenová vňať

Mrkva podporuje tvorbu slín a vďaka tomu zneutralizujete baktérie v ústach. Ideálne množstvo je 1-2 surové mrkvy denne.

Petržlenová vňať  je vďaka chlorofylu potrebná pre ďasná.  Vďaka éterickým olejom zasa pomáha dezinfikovať ústnu dutinu a vďaka tomu osvieži náš dych.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz