Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny, bez ktorých budete žiť dlhšie (a zdravšie)

rss

Poznáme ich všetci a chutia nám až príliš. Nájdeme ich v každom obchode a dajú sa skonzumovať lákavo rýchlo, často dokonca bez prípravy. Končia v našich nákupných taškách, a za odmenu nás pomaly zabíjajú.

Sušienky, keksíky, napolitánky

Zaujmú lákavým obalom, sýtymi farbami, sladkou chuťou, príjemným chrumkavým zážitkom. Ich útroby sú však nabité našim zabijakom – bielym rafinovaným cukrom, prípadne fruktózovým sirupom (priemyselne vyrábaným). Obe tieto zložky možno bez váhania označiť ako popredných nepriateľov nášho zdravia. Podporujú nárast telesného tuku práve tam, kde je to najnebezpečnejšie – okolo našich vnútorných orgánov. Obezita je všeobecne veľmi nebezpečným zdravotným rizikom, srdce alebo pečeň obalené tukom sú v podstate vstupenka na druhý svet. Útrobný tuk je síce skrytý v hlbinách nášho tela, ale navonok sa dá odhadnúť podľa objemu brušného tuku. Podporuje zápalové procesy. Tuková pneumatika okolo pása je preto vážnym varovaním.

Salámy a údeniny

Všetky údeniny prechádzajú procesom údenia, pričom absorbujú škodlivé látky z dymu. Je jedno, či je to údená slanina, údená klobása, údená šunka – každá údenina je spoľahlivým zdrojom kancerogénov a ďalších nepríjemných látok vrátane dusičnanov a dusitanov. Údeniny zvyšujú riziko rakoviny orgánov tráviacej a vylučovacej sústavy, ktorá sa s ich ničivým vplyvom musí vysporiadať (žalúdok, pankreas, hrubé črevo, konečník). Sú tiež častým pôvodcom migrén a iných „menších“ zdravotných problémov. Ak napriek tomu neodoláte údenej klobáse, máme pre vás aj dobrú správu – horčica ako príloha dokáže eliminovať značné množstvo jedov a škodlivín. Radšej si však doprajte klobásu neúdenú.

Hranolky a smažené zemiačiky

Ako môže niečo tak dobré :) byť zároveň tak škodlivé? Obsahujú mnoho tuku a soli. Ak si ich kúpite v obchode, sú obohatené celým spektrom zlepšovadiel: konzervantov, farbív, prídavných látok vrátane glutamátu sodného. Neodolateľne chrumkajú, ale predstavujú ďalší stupienok pri výstupe na trón obezity, pretože vám dodajú viac energie ako potrebujete. A vaše telo dobre vie, čo s nadmernou dávkou energie – šup ju uložiť do tukových zásob na horšie časy. Zvlášť ak si doprajete hranolky či zemiačiky počas leňošenia večer pri telke, a je pred vami ďalších osem hodín pasívne strávených v posteli. Ich zdravšou náhradou sú pukance (nie však z mikrovlnky), čisté, bez soli a bez príchutí.

Instantné polievky

Je neuveriteľné, že po nich siahame tak často. Veď uvariť si skvelú, zdravú polievku zo skutočných surovín nie je žiadna veda. Instantné polievky sú ďalšou ranou pre naše zdravie. Podobne ako iné priemyselne vyrábané „dobroty“ sú starostlivo navrhované s ohľadom na dlhú skladovateľnosť (konzervanty), peknú farbu (umelé farbivá) a neodolateľnú chuť (glutamát sodný). S tou chuťou to síce nevychádza vždy a mnohé sáčkové polievky končia skôr vo výlevke, ale sú lacné a príprava zaberie len minútku. Špecialitkou instantných polievok je už vyššie spomínaný glutamát sodný – ten je predovšetkým známy ako nadmerný zdroj sodíka a mnohí ľudia sú na obsah glutamátu citliví (bolesti hlavy, zrýchlenie srdcovej frekvencie atď.). Aj keď je glutamát sodný oficiálne považovaný za bezpečný, je rozumné minimalizovať jeho príjem v strave.

Energetické nápoje

Možno sa divíte, prečo sú energetické drinky v tomto článku zaradené medzi potraviny. Je to pre ich vysoký obsah cukru (alebo jeho často prapodivných náhrad), značný obsah kofeínu a prídavných látok ako je taurín a pod. Takáto kombinácia síce na jednej strane dočasne „vzpruží“ človeka, na strane druhej ale zbytočne zaťažuje žalúdok a srdcovo-cievny systém. Extrémny je aj nápor na nervovú sústavu. Dôsledkom pravidelného alebo nadmerného pitia energy drinkov môže byť zvýšená agresivita, podráždenosť, búšenie srdca, poruchy spánku. Zvlášť nebezpečná môže byť kombinácia energetického nápoja s alkoholom alebo liekmi. Iróniou osudu energetický nápoj nie je vhodný ako „posila“ počas ťažkej fyzickej práce – hrozí srdcová arytmia a iné zdravotné problémy. Nedokáže poslúžiť ani ako doplnok pitného režimu, naopak odporúča sa každú plechovku energy drinku vyvážiť pitím čistej vody. Raz za čas si síce vaše telo s energy drinkom poradí, ale ich pravidelným pitím svoje zdravie ohrozujete obezitou či cukrovkou druhého typu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz