Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie melónov na Slovensku

rss

Máte chuť vypestovať si v záhradke vlastné melóny? Samotný postup výsadby a pestovania melónov je pomerne jednoduchý. Melóny si však vyžadujú slnečné stanovisko, dobrú závlahu, správne hnojenie a veľa tepla...

Melónom sa u nás najlepšie darí v teplých južných oblastiach Slovenska. Vyžadujú dobre výhrevnú piesočnatú pôdu s dostatkom živín. Základné rozdelenie je na menšie cukrové melóny (so žltou dužinou) a väčšie vodové (vodné) melóny (s červenou dužinou), správnejšie nazývané červené dyne. V chuti a štruktúre dužiny cukrového melónu a červenej dyne je veľký rozdiel, oba sú však v letných horúčavách skvelým osviežením. Červená dyňa je samozrejme na slnko, teplotu, výživu a vlahu náročnejšia.

Základné spôsoby pestovania melónov:

1. z predpestovaných priesad

2. výsev priamo do pôdy

Predpestovanie melónových priesad

Bežným postupom je predpestovanie v malých kvetináčoch, v jogurtových kelímkoch :) bez dna alebo v tzv. sadbovačoch. Sadbovače sú sady malých kelímkov špeciálne vyrábaných na pestovanie priesad. Okrem klasických plastových sadbovačov existujú aj rašelinové sadbovače na jedno použitie, ktoré sú obohatené živinami a po vypestovaní priesady sa zasadia do pôdy spolu s rastlinkou.

Výsev na predpestovanie priesad môžete spraviť už v apríli, prípadne v máji. Nádobky s priesadami by mali byť v priestoroch s teplotou cca 22 až 26 stupňov Celzia, pri ktorých melónové semienka ochotne klíčia. Doba klíčenia môže byť podľa podmienok a odrody 1 až 3 týždne. Postupne ich navykajte aj na pobyt vonku. V druhej polovici mája (keď už nehrozia mrazy) sa môžu priesady po dvojiciach vysádzať na trvalé stanovisko – do voľnej pôdy, alebo (ideálne) do fóliovníka. Klíčne lístky musia zostať nad úrovňou pôdy. Odstupy medzi dvojicami 1,5 m (červené dyne) alebo 1 m (cukrové melóny). Melóny sa oplatí plošne nastieľať čiernou fóliou alebo netkanou textíliou. Tá zabráni rastu buriny, ohrieva pôdu a urýchli zber melónov o niekoľko týždňov.

Výsadba melónových semien priamo do pôdy

Melóny možno pestovať aj bez predpestovania priesad, priamym výsevom na stanovisko do tzv. hniezd. Vykopte na mieste plánovaného výsevu jamy (hniezda) asi na hĺbku rýľa. Odstupy medzi hniezdami 1,5 m (červené dyne) alebo 1 m (cukrové melóny). Naplňte ich kvalitnou zeminou zmiešanou s dobre vyzretým kompostom. Do takto pripraveného hniezda vysejte niekoľko (cca 3, 4 alebo 5) melónových semien do hĺbky 2 cm. Vhodným momentom pre výsev je obdobie na prelome apríla a mája. Rastlinky nezabudnite podľa potreby zavlažovať a vyjednotiť (ponechajte len tie najkvalitnejšie).

Na záver ešte pár tipov k melónom:

· Pri zavlažovaní nepolievajte vodou melónom listy a plody. Nepolievajte ich na poludnie v slnečnej páľave, ale ráno a večer (podľa potreby). Ideálna je odstáta dažďová voda.

· Ak pestujete melóny vo fóliovníku a nie je dostatok včiel či iných opeľovačov, bude možno potrebné opeliť ich umelo. Nie je to nič zložité – čerstvo odtrhnuté samčie kvety zbavte korunných lístkov a jemnými pohybmi naneste peľ z tyčiniek na bliznu samičieho kvetu.

· Ako klasické hnojivo sa používa maštaľný hnoj zaoraný do pôdy ešte predošlú jeseň, a kombinované hnojivo NPK s obsahom dusíka, fosforu a vápnika.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz