Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie guarany

rss

Paulínia nápojová alias Guarana má svoju domovinu v Južnej Amerike, konkrétne vo Venezuele a v Brazílii. Indiáni, žijúci v tejto oblasti, jej povzbudivé účinky poznajú a využívajú po celé stáročia. Na plantážach ju pestovali skôr, ako Kolumbus objavil Ameriku. Názov guarana je odvodený od slov „gwa-ra-ná“ , čo v jazyku amazónskych indiánov značí „veľký strom lesa“. Vďaka povzbudzujúcim a výkon zvyšujúcim účinkom sú preparáty z nej vyhľadávané najmä u študentov a ľudí, ktorí potrebujú zvýšiť svoju mentálnu bdelosť, či zlepšiť náladu. Nespoliehajte sa však na preparáty z lekárne, teraz si môžete vypestovať vlastnú guaranu aj vy.

Paulínia je popínavý krík vzhľadom pripomínajúcim lianu. Dorastá až do výšky 12 metrov. Byľ je ryhovaná a listy sú veľké, striedavé. Kvitne drobnými bielymi alebo žltými kvetmi zoskupenými v strapci. Plody sú tobolky s jedným veľkým čiernym semenom, ktoré je uložené v červenej dužinatej šupke. Zrelé plody praskajú a tak sa semeno, veľkosti podobnej lieskovému oriešku, dostáva na povrch. Prasknuté plody s vytŕčajúcimi semenami obalenými dužinou pripomínajú ľudské oči. Plody dozrievajú v auguste až v septembri a sú približne o veľkosti hrozna. Zberajú sa semená a to skôr, než spadnú na zem. Ďalej sa upravujú sušením, zbavením šupky a rovnomerným pražením. Chuťovo sú veľmi horké.

Pestovanie

Pre svoje pestovanie a rast vyžaduje paulínia špecifické podmienky vzhľadom na svoju domovinu. Ideálne je tropické pestovanie s dostatkom vlahy. Je to teda skôr rastlina do rozľahlejších zimných záhrad, či tropických skleníkov. Rastliny guarany sa pestujú podobne ako vínna réva. Sadenice sa vysádzajú v spone 2x2 metre a pravidelne sa zrezávajú. Je ju možné vypestovať aj zo semien, ale na plody je potom potrebné si nejaký čas počkať. Semená paulínie sa sadia do substrátu s dostatočným podielom piesku, či štrku, aby bol substrát dobre priepustný. Do takéhoto substrátu sa semená vysádzajú približne 1,5 cm hlboko. Pre lepšie klíčenie semien sa odporúča ich ponoriť na niekoľko hodín do teplej vody. Po výseve umiestnite výsevné zariadenie na svetlé miesto s izbovou teplotou minimálne 20˚C, ktoré rastlina potrebuje, aby vyklíčila. Ako výsevné zariadenie je najlepšie použiť miniskleník, či miniparenisko, odpadne vám tak starosť s udržiavaním stálej teploty a vlhkosti. Po vyklíčení začnite výsevné zariadenie pomaly odvetrávať a súčasne začnite občasné rosenie. Vzídené rastlinky roste často a snažte sa im dopriať čo najviac tropické podmienky- vysokú vzdušnú vlhkosť a teplo.

Dávkovanie

Podľa požadovaného účinku zamiešame čajovú lyžičku rozomletých semien guarany do jogurtu, kakaa, džúsu, či šťavy a vypijeme. Stimulačný účinok sa dostaví veľmi rýchlo. Taktiež môžeme nechať celé semeno napučať v ústach a žujeme. Užívanie guarany sa však neodporúča tehotným, ani dojčiacim ženám a deťom.

TIP: Prečítajte si aj dôvody, prečo to skúsiť s guaranou a na čo všetko priaznivo vplýva v predchádzajúcom článku.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz