Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie čučoriedky veľkoplodej

rss

Čučoriedka veľkoplodá nie je v slovenských záhradách príliš rozšírená. Je to škoda, pretože čučoriedky obsahujú mimoriadne cenný mix nášmu zdraviu prospešných látok.

Ako pripraviť stanovisko

Čučoriedky vyžadujú pre úspešný rast kyslú, rašelinovú pôdu (cca 3,5 až 4,5 pH). Takúto pôdu vo vašej záhrade pravdepodobne nemáte, takže si budete musieť stanovisko pre čučoriedku špeciálne pripraviť. Vykopte kruhovú jamu, do ktorej chcete čučoriedku zasadiť – hlbokú 50 cm a širokú 100 cm. Ak plánujete vysadiť viacero rastlín, dodržte medzi nimi 1 až 1,5 m odstup.

Výsadbovú jamu naplňte niektorou z uvedených možností:

- Hotovým substrátom pre čučoriedky zakúpeným v špecializovanom e-shope alebo v záhradníctve.

- Namiešaným mixom z dvoch dielov lesnej hrabanky zmiešanej s rašelinou, a jedného dielu piesku  obohateného organickými živinami.

- Alebo pravou vrchoviskovou rašelinou, ktorá predstavuje pre čučoriedky pravé prírodné prostredie.

Ako sadiť čučoriedky

Pripravenou zeminou naplňte výsadbovú jamu a utlačte ju, aby usadla. V strede už zasypanej jamy vykopte jamku podľa veľkosti koreňového balu čučoriedky. Rastlinku zasaďte aj s koreňovým balom a podsteľte pôdu okolo nej rašelinou s trochou maštaľného hnoja. Vysadenú rastlinku a jej okolie polejte vodou – nezabudnite na pravidelné polievanie, aby mal plytko koreniaci čučoriedkový krík dostatok vlahy najmä v letných horúčavách. V horúcom lete zabránite vyparovaniu vlhkosti prikrytím pôdy okolo čučoriedok fóliou.

Hnojenie čučoriedok

V ďalšom roku preveďte jednorazové jarné a jesenné pohnojenie čučoriedok síranom amónnym (50 g na 1 rastlinku). V tomto hnojení pokračujte aj v ďalších rokoch, pri starších, veľkých plne rodiacich kríkoch môžete postupne dávku 2x alebo 3x zvýšiť. Každý druhý rok obohaťte pôdu plytko zaryľovanými (nepoškoďte korene) organickými hnojivami. Udržiavajte a obnovujte nástieľku okolo čučoriedkových kríčkov (pilinami a kúskami kôry z ihličnatých stromov s trochou nakosenej suchej trávy).

Rez čučoriedok

Prvú jar zastrihnite výhonky čučoriedkových kríčkov o jednu alebo dve tretiny. V ďalších rokoch stačí udržovací rez na presvetlenie kríka a odstraňovanie starých výhonkov, ktoré už neplodia.

TIP: Ovocie a zeleninu môžete predávať, ale aj nakupovať v online inzercii na PoctivePotraviny.sk.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz