Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie citrónovníka v domácich podmienkach

rss

Doprajte si potešenie z vlastného citrónovníka – nádhernej sviežej rastliny, ktorá prinesie do vášho interiéru čarovnú atmosféru tropického raja. Vhodné prostredie pre citrónovník si vytvoríte v slnečnom byte, prípadne v skleníku.

Z čoho vypestovať citrónovník?

Ak neplánujete nákup hotového štepeného citrónovníka od niektorého predajcu subtropických rastlín, môžete si jednoducho zasadiť semiačka získané priamo z citrónu zakúpeného v obchode. Semiačka – citrónové jadierka zbavené dužiny zľahka opláchnite vlažnou vodou. Zasaďte ich do malých kvetináčov. Keďže citrónovníky vyžadujú mierne kyslú pôdu, najlepšie je zasadiť ich priamo do špeciálneho substrátu na pestovanie citrusov. Z vyklíčených sadeničiek si vyberte tie, ktoré sa pekne rozvetvujú a majú zdravú farbu. Najbližších cca 5 rokov sa budete musieť o ne dobre starať.

Presádzanie citrónovníkov

Približne každé 2 až 3 roky sa mladý citrónovník na jar presádza, keď má prerastené korene (neskôr stačí presádzať v 5 až 10 ročnom intervale). Presádzame ho do hlineného, terakotového kvetináča o niečo väčšieho ako bol predošlý. Na dne nového kvetináča nezabudnite skontrolovať funkčnosť odtokového otvoru na odvádzanie prebytočnej vody. Dno kvetináča pokryte pár úlomkami črepov (z rozbitého hlineného kvetináča a pod.) a presypte ich cca 1 – 2 cm vrstvou štrku. Dosypte substrát a zasaďte citrónovník. Substrát jemne utlačte.

Starostlivosť o citrónovníky

Mladé citrónovníky (cca do 5 rokov) sa odporúča nedávať von na balkón ani do záhrady, aby ich nenapadli škodcovia. Starším citrónovníkom pobyt vonku v závetrí prospieva, môžu byť vonku (v kvetináči) od konca mája až do príchodu prvých mrazov. Prezimovať môže len v interiéri, cca pri teplote 5 až 10 stupňov Celzia. Ak nemá dostatok svetla začne zhadzovať listy, preto môže byť na prezimovanie vhodná neprekúrená chodba či veranda s veľkými oknami. Ako pravý citrus je citrónovník citlivý na rovnováhu medzi teplom a svetlom – čím viac má tepla, tým viac potrebuje svetla.

Zálievka a hnojenie

Správna zálievka je jedným z kritických bodov úspešného pestovania citrónovníka. Korene citrónovníka neznášajú premočenie. Substrát preto udržiavajte počas leta vlhký, ale nie premočený. Zalievajte len vlažnou, mäkkou vodou. V zime sa citrónovník polieva, len ak sa nachádza v prekúrenom byte (inak sa odporúča skôr rosenie). Na hnojenie sa najlepšie osvedčili špeciálne hnojivá na citrusy. Nikdy nehnojte suchú zeminu, vždy ju pred hnojením zalejte, prípadne použite hnojivú zálievku (v lete cca každých 10 dní) a listové hnojivá. Na nadbytok hnojiva vás upozornia hnedé okraje listov. V neskorej jeseni a v zime citrónovník nehnojíme. Letné opadávanie listov, plodov a pukov môže poukazovať na nadmerné zalievanie, ktoré môže viesť až k hnilobe koreňov.

Rez citrónovníka

V prvých 3 až 4 rokoch môžeme použiť na tvarovanie korunky citrónovníka tzv. výchovný rez s cieľom vytvarovať kmienok a najmä korunku. U rodiacich citrónovníkov nasleduje udržiavací rez regulujúci rast a rodivosť citrónovníka. Účelom je zabezpečiť rastline dostatok svetla zabránením zahusťovania korunky výhonkami smerujúcimi do jej stredu. V bytových podmienkach sa nesnažte vytvarovať príliš vysoký kmienok, aby sa nestalo že korunka citrónovníka presiahne výšku okna a ocitne sa mimo priameho svetla. Stačí aj nízky kmienok alebo kríčková forma. Počas rezu počítajte s tým, že citrónovník rodí najmä na (približne) vodorovných výhonkoch.

Záverom

Citrónovník, jeho zdravý rast a zdravotný stav denne sledujte. Akékoľvek problémy skúste riešiť čo najskôr. Nezabudnite rastlinu na letný pobyt vonku pripraviť postupne (aklimatizovať), chráňte ju pred prievanom. Na voňavých, šťavnatých listoch citrónovníka si s obľubou pochutí hydina alebo aj pes :) takže musíte rastlinku chrániť pred domácimi zvieratami. Napadnutie listov voškami možno riešiť postrekom cesnakovým odvarom. V ďalších článkoch sa bližšie pozrieme na škodcov a choroby citrónovníkov, ale aj na štepenie citrónovníka aby zarodil. Nenechajte si ujsť radosť zo zberu vlastných citrónov a prihláste sa k odberu  emailového newslettera, ktorý vás upozorní na nové články.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz