Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Paradajky: váš spojenec na ceste za zdravím

rss

Paradajky pre ich skvelú chuť a osviežujúce účinky obľubovali už starí Aztékovia a iné indiánske národy v Latinskej a Južnej Amerike. Odtiaľ ich španielski conquistadori doviezli do Európy, kde trvalo niekoľko storočí kým sa zaradili medzi bežné potraviny „obyčajného“ ľudu. Dokonca spočiatku bola paradajka v európskych záhradách považovaná za okrasnú rastlinu s jedovatými :) plodmi... Dnes sú paradajky všestranne využiteľnou potravinou a jednou z veľkých nádejí ľudstva v boji proti civilizačným ochoreniam.

Obsah paradajok – čo ich robí tak zdravými?

V prvom rade je to vysoký obsah antioxidantov – napríklad kyseliny askorbovej (vitamín C), betakaroténu (provitamín A) a vitamínu E. Nechýbajú vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej či vitamín K.  Cenný je aj obsah vlákniny a minerálov: paradajky obsahujú najmä draslík, fosfor, vápnik a horčík, ale aj sodík, mangán, chróm, železo a zinok. Spomeňme tiež nižší, ale pre zdravie konzumentov významný obsah rutínu, kvercetínu, naringenínu, organických kyselín, glykozidov, saponínov...

Zázračný lykopén

Paradajky obsahujú niekoľko karotenoidov vrátane lykopénu. Ten ovplyvňuje chuť a arómu paradajok, ale najmä chráni pľúca a zrak pred ochoreniami a zdá sa, že prispieva k prevencii Alzheimerovej choroby, problémov s rednutím kostí, ale chránia aj pred infarktom, rakovinou prostaty, žalúdka, čriev, konečníka, pľúc, pankreasu, prsníka, krčka maternice  a pred ďalšími závažnými ochoreniami. Lykopén je silný antioxidant chrániaci naše bunky a telesné orgány pred poškodením.

Pozor na jedovaté časti rastliny

Konzumné sú len zrelé plody paradajok. Listy, stonky a iné časti rastliny môžu obsahovať nebezpečné alkaloidy. Nekonzumujte nezrelé paradajky. V prípade, že na inak zrelo vyzerajúcej paradajke vidíte zelené miesta, nechajte ju dozrieť na okne alebo aspoň tie zelené miesta vykrojte (obsahujú jedovatý solanín).

Na záver

Paradajky (podobne ako iné ovocie a zelenina) obsahujú najviac cenných látok v čerstvom stave, ihneď po odtrhnutí. Svoje pozitívne účinky si však zachovávajú aj po spracovaní do kečupu, omáčok, pretlakov, štiav, polievok a pod. Neváhajte preto konzumovať paradajky celoročne a vo všetkých podobách. Tepelne spracované paradajky dokonca umožňujú organizmu konzumenta ešte lepšie využiť niektoré cenné látky vrátane antioxidantov, ako surové paradajky.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz