Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Paradajky – ovocie alebo zelenina?

rss

Často si kladieme otázky, na ktoré sami nepoznáme odpoveď. Dnes sa pýtame, či paradajky naozaj patria medzi ovocie. Túto dilemu sa budeme snažiť vyriešiť v nasledujúcom článku.

Paradajky boli kedysi považované za jedovaté a využívali sa len ako okrasné kríky. Dnešná situácia je ale úplne iná. Paradajky sú obľúbené takmer po celom svete. Až tri storočia trvalo kým si paradajka našla svoje miesto na tanieri. Ešte v 17-tom storočí boli považované za popínavú rastlinu, ktorá má zaujímavú vôňu a plody. Nakoniec sa na chuť paradajky prišlo až o 100 rokov neskôr. Začali ju využívať najmä Taliani na prípravu vynikajúcich paradajkových omáčok.

Už koncom 19-teho storočia ľudia riešili otázku či paradajky patria medzi zeleninu alebo ovocie. Vzhľadom na to, že plody paradajky vznikajú oplodnením kvetu, z botanického hľadiska je možné, že patria medzi ovocie. Na tento poznatok argumentoval jeden americký podnikateľ ešte v 19-tom storočí, ktorý nechcel platiť vysokú zeleninovú daň. Tak musel rozhodnúť najvyšší súd v Spojených štátoch a paradajky oficiálne uznal za zeleninu. Tým pádom sa spory súdom uzavreli.

Na tému či teda paradajky sú ovocím alebo zeleninou sa nedávno vyjadril aj vyhľadávaný slovenský farmár Ján Šlinský: „Z botanického hľadiska je to bylina a prakticky produkuje plod ako konzumný orgán. Komplikuje to záležitosť, že aj jahoda je bylina a tiež má plod. Pre vás, ako konzumenta, je absolútne jedno, či je to ovocie alebo zelenina. Pre vás je podstatné, aby tá paradajka obsahovala potrebné látky na takej úrovni, aby vaše zdravie prosperovalo.“

Aj napriek tomu, že sa nám nepodarilo úplne objasniť záhadu paradajky, s istotou vieme, že paradajky je potrebné konzumovať. Obsahujú množstvo vody, vlákniny, vitamínov A, B, C, E, ale aj antioxidačné látky. V paradajkách sa tiež vyskytuje draslík, ktorý je pre náš organizmus veľmi významným minerálom. Draslík pomáha pri znížení krvného tlaku a odstraňovaní škodlivých látok z nášho organizmu.

Paradajky sú aj veľmi vhodné počas doby chudnutia. Chróm, ktorý sa nachádza v paradajkách, vyvoláva dlhodobý pocit sýtosti. Takže ich neváhajte konzumovať aj počas svojej diéty.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz