Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Paleo diéta v praxi

rss

Paleo diéta, resp. paleo životný štýl je zaujímavým protikladom nášho „moderného“ spôsobu života. Chcete žiť a stravovať sa ako praveký lovec a zberač, kypiaci zdravím a vitalitou? Prečítajte si, ako prebieha paleo diéta v praxi a čo všetko so sebou prináša.

TIP: pozrite si tiež predošlý článok Paleo diéta – cesta k zdraviu návratom do praveku?

Upozornenie na úvod – paleo diéta nie je pre každého

- Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, každú výraznú zmenu jedálnička a telesných aktivít prediskutujte so svojim lekárom.

- Ak uprednostňujete pasívny (sedavý) štýl života a nehodláte to zmeniť, nie je pre vás paleo diéta (bez aktívneho pohybu) vhodná.

- Ak trpíte alergiami na orechy či vajcia, prípadne ťažko znášate konzumáciu surového ovocia a zeleniny, môže byť pre vás paleo diéta nebezpečná.

A ideme na to:

- Jedným zo základov paleo diéty je vyradenie (alebo aspoň výrazné zníženie) priemyselne upravených rafinovaných potravín (vrátane cukru či rastlinných olejov), ale aj obilnín, strukovín a nefermentovaných mliečnych výrobkov.

- Odporúčanou stravou paleo diéty je mäso vrátane vnútorností, živočíšne tuky, vajíčka, rastlinné tuky, orechy, zelenina a ovocie. Neskôr aj zemiaky a fermentované mliečne výrobky (jogurt, kefír, tvaroh), ale len ako doplnok.

- „Zakázanou“ stravou sú obilniny v akejkoľvek podobe vrátane pečiva a múky, strukoviny, cukor, nefermentované mliečne výrobky, rastlinné oleje, priemyselne produkované potraviny a nápoje – v podstate všetko, čo nemal praveký lovec a zberač vo svojej dobe k dispozícii.

To nie je všetko – teraz prichádzajú problémy :)

Je mnoho faktorov, ktoré vám nikdy nedovolia žiť „pravým“ paleo štýlom. Za svalnatou postavou a vynikajúcou fyzickou kondíciou pravekého lovca a zberača bolo množstvo fyzickej námahy vrátane denne prebehnutých a prechodených desiatok kilometrov. Stravovať sa v paleo štýle, ale pritom denne stráviť osem hodín v kancelárii a ďalšie hodiny presedieť doma za telkou nedáva príliš veľký zmysel.

Propagátori a nadšenci moderného paleo štýlu tak trocha zabúdajú na ďalší cenný potravinový doplnok bežný pre paleolitického lovca a zberača, ale neprijateľný pre drvivú väčšinu moderných Európanov – hmyz, drobné stavovce aj bezstavovce, červy, larvy a pod. V paleolite šlo podľa všetkého o vysoko cenené pochúťky, ľahko stráviteľné a s vysokou nutričnou hodnotou. Pre moderné paleo však nie je konzumácia hmyzu a iných drobných živočíchov dostatočne „in“. Ďalším problémom sú práve tie milióny rokov, ktoré medzitým uplynuli – dnešné ovocie či zvieratá nemajú veľa spoločného s dávno zaniknutým svetom paleolitu.

Moderné paleo sa prezentuje na verejnosti vo viacerých názorových prúdoch či trendoch. V zásade však pripomína iné tzv. low-carb diéty, teda diéty vybudované na princípe vyradenia uhľohydrátov zo stravy. Plusom je odmietnutie všetkých priemyselne vyrábaných potravín a orientácia na BIO potraviny. Na rozdiel od našej štandardnej stravy založenej na náhodných nákupoch potravín podľa chuti a nálady, stravovanie v štýle paleo ponúka zdravšie jedlá (žiadne konzervanty, umelé farbivá atď.) s vyššou nutričnou hodnotou – paleo jedálny lístok je však pomerne obmedzený vďaka rozsiahlemu zoznamu „zakázaných“ potravín.

Strava v štýle paleo obsahuje menej alergénov a ďalších potenciálne nebezpečných látok, prináša nižšiu glykemickú záťaž a zdravší pomer Omega 6 a Omega 3 mastných kyselín. Ako pri každej diéte však môže neskúsený začiatočník spraviť množstvo chýb nesprávnym zostavením jedálnička (čo vedie viesť k neželanému deficitu životne dôležitých látok). Niektoré paleo diéty zamerané výslovne na schudnutie dokonca cielene pracujú s tzv. nutričnou ketózou bez ohľadu na možné zdravotné riziká.

Máte skúsenosti s paleo diétou? Napíšte do komentárov :)

Komentáre

Dom 17.10.2014, 08:46
ak by niekto rád viacej info a rady o paleo, tu je výborná FB stránka https://www.facebook.com/ModernyPraclovek?fref=ts

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz