Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nikdy nejedzte vajíčka s mäsom, ani obilniny s medom

rss

Nesprávne kombinácie potravín vám dokážu poriadne skomplikovať trávenie a prispievajú k spusteniu nebezpečných hnilobných procesov. Ak máte problémy s trávením, nadúvaním alebo fyzickou či duševnou výkonnosťou, skúste eliminovať zo svojho jedálnička niektoré (neraz obľúbené) kombinácie potravín.

Vajíčka

Obľúbená kombinácia vajíčka + mäso (napr. šunka či klobása) je pre správne trávenie mimoriadne nevhodná. Vajíčka by sa vo vašom žalúdku nemali stretnúť :) ani s rybou, mliekom a mliečnymi výrobkami (vrátane syrov, jogurtov), ovocím, melónmi či fazuľou.

Obilniny

Krajec chlebíka natretý medom? Veľmi chybná kombinácia škodiaca dobrému tráveniu. S obilninami nekombinujte ani ovocie či melóny.

Mäso

Mäso dokáže nabúrať vaše trávenie, ak ho skombinujete s čerstvým ovocím, mliekom a mliečnymi výrobkami, vajíčkami, medom či octom. Trávenie mäsa robí problémy aj v kombinácii s fazuľou. Tiež sa neodporúča mäsové jedlá zapiť horúcim nápojom.

Fazuľa

Fazuľa sa v žalúdku neznáša s čerstvým ovocím, mliekom a mliečnymi výrobkami, mäsom, rybou ani vajíčkami.

Ovocie

Čerstvé ovocie robí pri trávení problémy v kombinácii s akoukoľvek inou potravinou, od fazule cez vajíčka a mäso až po obilniny. Kyslé ovocie, ale aj banány sa mimoriadne nehodia k mlieku a mliečnym produktom. Zavárané alebo inak spracované ovocie je pre rôzne kombinácie podstatne vhodnejšie (napríklad ako príloha).

Zemiaky

Kombinácia zemiaky + mlieko alebo zemiaky + uhorky sa neodporúča. Takisto sa k zemiakom nehodia ani mliečne výrobky (syry, jogurty atď.).

Melóny

Melóny sa nesmú kombinovať so žiadnymi inými potravinami, inak dôjde k narušeniu správneho trávenia.

Mlieko

Mlieko sa neodporúča kombinovať s mliečnymi výrobkami (čo by azda ani nikomu nechutilo), ale ani s “obyčajným” kvaseným pečivom, rybami a mäsom, reďkovkami, čerešňami, višňami a kyslým ovocím. Zvlášť zlá (z hľadiska trávenia) je obľúbená kombinácia mlieko + banány!

Uhorky

Uhorky nikdy nekombinujte s paradajkami, zemiakmi alebo s baklažánom.

Na záver

Ak si kladiete otázku, kto by už len kombinoval mlieko s rybou :) alebo ovocie s vajíčkami, situácia je trocha zložitejšia. Ide najmä o pauzy medzi týmito potravinami, ktoré by sa z hľadiska nenarušenia tráviaceho procesu mali dodržiavať. Dĺžka pauzy medzi dvoma jedlami by mala byť približne tri hodiny. Ak si teda doprajete o 12.00. dobrý obed, počkajte s konzumáciou melónu tri hodiny — inak sa melón vo vašom žalúdku môže stretnúť napríklad s ešte nestrávenými zemiakmi z vášho obeda, a trávenie sa naruší.

(Spracované podľa stravovacích pravidiel ájurvédy)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz