Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nechutia vám umelé náhrady cukru? Skúste brezový cukor

rss

Biely rafinovaný cukor možno zaradiť medzi najškodlivejšie potraviny na svete. Jeho umelé náhrady často so sebou prinášajú ďalšie možné riziká, a prírodné náhrady cukru sú sladké “tak trocha inak”. Brezový cukor je však v tomto smere výnimkou. Chutí podobne ako klasický biely kryštálový cukor, a zároveň prináša celý rad pozitívnych účinkov na naše zdravie.

Brezový cukor = drevený cukor = Xylitol = E967

Brezový cukor sa vyrába z prírodnej látky menom Xylan, vďaka čomu sa nazýva tiež Xylitol. Xylan sa nachádza v zelenine, ovocí a v ďalších častiach rastlín vrátane kôry stromov. Práve brezová kôra známa svojimi výživnými a liečivými vlastnosťami bola prvou surovinou, v ktorej vláknach Xylan objavili. Tak prišiel brezový cukor k svojmu názvu. Často je nazývaný aj drevený cukor. Dnes sa brezový cukor vyrába z rôznych surovín (vrátane kukurice, malín a kôstkového ovocia).

Kde sa dá brezový cukor kúpiť?

Nemusíte kvôli nemu ísť do lesa :) so sekerkou v ruke. Brezový cukor celkom bežne nájdete v špecializovaných obchodoch zameraných na zdravú výživu, ale aj v niektorých kamenných alebo online lekárňach. Je podstatne drahší ako bežný rafinovaný repný cukor, balíček s hmotnosťou 0,5 kg stojí okolo 5 až 8 Eur. Napriek tomu by ste ho mali pred klasickým rafinovaným cukrom uprednostniť, pretože zdravie nemožno vyvážiť peniazmi.

  • TIP: Brezový cukor dokáže v kuchyni plnohodnotne nahradiť rafinovaný biely cukor (do kávy a čaju, na varenie a pečenie atď.). Brezový cukor však nie je vhodný do kysnutého cesta!

Pozitívne zdravotné účinky brezového cukru

Brezový cukor vyniká nízkym glykemickým indexom,  je vhodný aj pre diabetikov (pri jeho spracovaní nie je v organizme potrebná tvorba inzulínu, takže pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru). Chráni zuby pred zubným plakom a kameňom. Je výbornou náhradou klasického cukru pri nízkokalorických diétach. Podporuje trávenie a vylučovanie. Pomáha eliminovať množenie nežiadúcich baktérií a kvasiniek v organizme. Zlepšuje vstrebávanie vápnika a vitamínov.

Kontraindikácie

Nadmerné dávky Xylitolu môžu vyvolávať hnačku. Aj keď vysoké denné dávky Xylitolu údajne nevyvolávali u testovacích osôb žiadne toxické účinky, netreba preháňať ani konzumáciu brezového cukru. Pre psov je Xylitol mimoriadne nebezpečný, potraviny a nápoje s obsahom Xylitolu im preto nikdy nepodávajte.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz