Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nebezpečné sladkosti

rss

 

Podľa odborníčky, niektoré sladkosti predstavujú pre deti zdravotné riziko. Obsahujú škodlivá farbivá,  ktoré negatívne pôsobia na metabolizmus. 

Nebezpečné farbivá

Sladkosti, okrem všeobecne známych rizík vo forme priberania, kazenia zubov a spôsobovania cukrovky, ohrozujú deti aj inakšie. Dve farbivá označované ako "patentná modrá" (E131) a "žiarivá modrá" (133) narušujú metabolizmus buniek.  Odborníci ich spájajú aj so syndrómom ADHD, ľudovo nazývaným hyperaktivita, astmou a rôznymi alergiami.  Až pri 24% skúmaných lízaniek a tvrdých cukríkov bolo zistené použitie týchto farbív.

Prečo práve cukríky?

Zvýšené riziko predstavujú práve tvrdé cukríky a lízanky. Tým, že ich dieťa pomaly a dlho cmúľa, sa sila škodlivín v tele znásobuje. Ochutené nápoje a mäkké cukríky sa rýchlejšie dostanú do tráviacej sústavy, kde sa čiastočne rozložia a zničia.  Nerozložené farbivá z lízaniek a tvrdých cukríkov však rovno končia v krvnom obehu človeka. 

Legálne farbivá?

Napriek dokázanej súvislosti farbív  s rakovinou, Európska únia nezakázala ich používanie. To je zakázané v USA, Nórsku, Austrálii, Japonsku a na Novom Zélande.

Prírodné farbivá

Uvedené nebezpečné farbivá pôvodne využívala aj firma Nestleé v lentilkách. V roku 2008 prešla na využívanie prírodných farbív. 

Na používanie prírodných farbív v súčasnosti prechádza väčšina výrobcov cukroviniek  a potravín. 

 

Je neuveriteľné, že napriek dokázanej spojitosti s rakovinou a inými chorobami je používanie uvedených farbív v štátoch EÚ legálne.  Je zarážajúce, že firmy používajúce farbivá vo svojich produktoch, ich využívajú v produktoch určených práve deťom.  

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz