Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nadváha nie je váš nepriateľ: prečo redukčné diéty nefungujú?

rss

Redukčné diéty sa v posledných desaťročiach stali hitom. Podobne ako zázračné pilulky na chudnutie, s ktorými majú jednu vec spoločnú – nepomáhajú. A často dokonca uškodia...

Nie je diéta ako diéta

Je veľký rozdiel medzi zdravotnou diétou ktorú vám na základe vyšetrenia predpíše odborný lekár (napr. diéta obmedzujúca konzumáciu soli atď.), alebo amatérskou redukčnou diétou ktorú si naordinujete sami doma podľa nejakého článku :) z anonymného internetového zdroja. Lekárom predpísanú diétu dodržiava každý rozumný človek a jej pozitívne účinky by sa mali v primeranom časovom horizonte dostaviť. Je však prekvapujúce, koľko ľudí pri začínajúcej nadváhe alebo rozvinutej obezite úplne spanikári a začne skúšať redukčné diéty z internetu jednu za druhou.

Prečo redukčné diéty nezaberajú?

Pretože sú dlhodobo neudržateľné. Aj keď pri štarte pomôžu zhodiť pár kíl, často ide skôr o úbytok vody, svalovej a kostnej hmoty, ale nie tuku. Trápiť sa nevyváženou jednotvárnou diétou zameranou na zníženie príjmu energie alebo dokonca hladovať (nebudem viac večerať a schudnem) je najlepšou cestou k jojo efektu a k vážnym zdravotným problémom. Pri znížení energetického príjmu sa metabolizmus prispôsobí novým podmienkam (organizmus prepne do úsporného chodu) a akonáhle po neznesiteľnej „úspešne ukončenej diéte“ začnete znova „normálne“ jesť, tukové zásoby sa opäť začnú v tele ukladať. A dokonca rýchlejšie ako pred diétou, pretože organizmus si zapamätá že hladoval... Opakujúce sa diéty  spomaľujú metabolizmus, takže organizmus má stále viac „nadbytočnej“ energie ktorú uloží v podobe tuku.

POZOR: prísne dodržiavanie amatérsky nasadenej redukčnej diéty, pri ktorej sú zakázané celé skupiny potravín môže viesť k vážnemu deficitu niektorých dôležitých minerálov, vitamínov a ďalších pre zdravie potrebných látok.

Nadváha a obezita nie sú vaši nepriatelia

Nadváha a obezita sú len signály, ktorým vás vaše telo varuje že niekde vo svojom stravovaní a životnom štýle robíte závažné chyby. Pravdepodobne máte príliš málo pohybu a fyzickej námahy – to vám žiadna diéta nedokáže vyriešiť. Ďaľším faktorom je prejedanie sa, nesprávne obsahové zloženie dennej stravy, nesprávne rozložené porcie jedla v priebehu dňa, nedostatočný pitný režim, konzumácia priemyselne spracovaných potravín atď. Počúvajte signály svojho tela a určite pochopíte, v čom by ste mali svoj život zmeniť.

Rozhoduje aj vek

Nezabúdajte na to, že vekom sa váš metabolizmus spomaľuje. Denná dávka potravín (a energie) ktorá vám ako aktívnemu dvadsiatnikovi plne vyhovovala, prináša po tridsiatke nenápadne prichádzajúcu nadváhu a po štyridsiatke obezitu. Všimnite si, že ide doslova o desaťročia. Sotva niekto vydrží desiatky rokov na akejkoľvek jednostranne zameranej redukčnej diéte. Jediným riešením je začať sa zaujímať o zdravú výživu, kvalitu a účinky potravín, vhodné pohybové a športové aktivity. Vašou záchranou nie sú krátkodobé diétne terapie, ale dlhodobo udržateľný zdravý životný štýl. Vytvorte si ho individuálne podľa svojich požiadaviek, potrieb a možností.

TIP: Ak by ste predsa len chceli vyskúšať nejakú diétu ,tak vyskúšajte túto: http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/paleo-dieta-v-praxi

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz