Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Menej mäsa na tanieri = dlhší a zdravší život?

rss

Podľa usporiadania chrupu a tráviacej sústavy je človek od prírody všežravec. Prečo potom stále viac ľudí prechádza na vegetariánstvo? A aké im to prináša výhody?

Vegetariánska strava je vlastne špecifická forma diéty, pri ktorej je zo zoznamu „povolených“ potravín vylúčené najmä mäso (vrátane mäsových výrobkov a rýb). Vegetariánstvo je však náročné na vedomosti. Kým človek „všežravec“ získava z relatívne širokého spektra potravín takmer všetky potrebné látky, pri nesprávne nasadenom vegetariánskom jedálnom lístku ľahko môže dôjsť k deficitu niektorých kľúčových zložiek a následným zdravotným problémom. Ak plánujete prechod na vegetariánsku stravu, nechajte si radšej vypracovať jedálny lístok od odborníka (dietológa alebo nutričného terapeuta), prípadne od spoľahlivého vegetariána s dlhoročnými skúsenosťami.

Vegetarián neje mäso – takže sa ľahko vyhne napríklad negatívnemu vplyvu údenín a spracovaného červeného mäsa. Odborné štúdie zo Švédska preukázali po dlhoročnom sledovaní skupiny zdravých ľudí (vegetariánov aj „mäsožravcov“), že pravidelná konzumácia výrobkov z červeného mäsa (salámy, klobásy, párky) až cca o tretinu zvyšuje pravdepodobnosť zlyhania srdca. Konzumenti s vyššou spotrebou mäsa mali navyše menšiu šancu na prežitie srdcového záchvatu ako tí, ktorí konzumovali mäso v nižších množstvách. Nebezpečenstvo pritom číha už od zdanlivo nevinných 10 dkg salámy denne. Ak sa nedokážete konzumácie mäsa zriecť úplne, aspoň sa vyhnite (kategoricky a bez výnimky!) údenému mäsu a výrobkom spracovaným z červeného mäsa.

Americkí dietológovia už roky odporúčajú dobre vyváženú vegetariánsku stravu ako pozitívny faktor pre výrazné znižovanie rizika:

  • vysokého krvného tlaku a srdcovocievnych ochorení,
  • zvýšenej hladiny „zlého“ cholesterolu v krvi,
  • niektorých druhov rakoviny (prostaty, hrubého čreva...),
  • nadváhy a obezity,
  • cukrovky typu 2.

Môže byť vegetariánstvo zdraviu nebezpečné? Len pri nesprávne zostavenom jedálničku. Výživový odborník (skutočný lekár, nie samozvaný „expert“) vám pravdepodobne okrem návrhu vyváženej vegetariánskej stravy odporučí aj niektoré výživové doplnky na elimináciu nedostatku konkrétnych dôležitých látok. V mnohých médiách sa objavujú varovania pred vegetariánskou stravou počas obdobia tehotenstva, dojčenia alebo pre deti vo vývoji. Ďalšie riziká vyplývajú napríklad z nadbytku strumigénov v kapustovinách (môžu poškodiť štítnu žľazu), nedostatku jódu a vitamínu D, u vegánov je rizikový nedostatok vitamínu B12, atď.

Oficiálne stanovisko napr. kanadských dietológov uvádza, že odborne navrhnutý vegetariánsky jedálny lístok (prípadne s výživovými doplnkami) predstavuje plnohodnotné stravovanie pre všetky situácie a vekové kategórie. Mnohí lekári s tým však nesúhlasia, a odporúčajú neobmedzovať príjem živočíšnych bielkovín počas detského veku, tehotenstva, dojčenia, rekonvalescencie po operáciách či úrazoch a pod.

Ak váhate nad tým, či sa dokážete celoživotne zriecť mäsa, máme pre vás ešte jednu možnosť – flexitariánstvo. Flexitariáni si obohacujú svoju inak vegetariánsku stravu občasnými porciami kvalitného mäsa. Samozrejme nekonzumujú žiadne údeniny, salámy či konzervy. A namiesto mäsa zvierat z veľkochovov rozumne uprednostňujú „čisté“ mäso z domácich a BIO chovov.

 

TIP nielen pre vegetariánov: kvalitné a lacné proteíny z vašej záhrady.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz