Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Medzinárodný deň čokolády

rss

Dnes máme 13. september, čo znamená, že máme medzinárodný deň čokolády a deň pozitívneho myslenia. Určite to nie je náhoda, možno skôr súvislosť medzi týmito vecami. Práve čokoláda je zdrojom endorfínov, ktoré v nás vyvolávajú pocity šťastia a pozitívne myslenie, jednoducho ide s ním ruka v ruke. Kedysi čokoláde lekárnici dávali názov „potrava pre dušu“. Okrem toho, že čokoláda vyvoláva pocit dobrej nálady, dokáže nám pomôcť aj pri zahnaní stresu.

Myslím si, že každý jeden z nás má rád čokoládu, alebo poznáte niekoho kto by ju nemal rád? Ak áno, určite ste ho hľadali veľmi dlho. Čokoláda je často využívaná ako hlavná zložka, ale aj ako prísada v potravinách napríklad v zmrzline, dezertoch, buchtách, keksoch a pod.

Základom každej čokolády je kakao, ktoré má silnú horkú chuť. Kakao sa získava z tropického stromu kakaovníka. Veľké kakaové plantáže môžeme nájsť v okolí rovníka na západe Afriky. No najkvalitnejšie kakaové bôby rastú na stromoch v strednej a južnej Amerike.

Výroba čokolády

Tento proces výroby má tradíciu už skoro 150 rokov. Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré sa najprv musia vyčistiť, upražiť pri teplote 105 stupňov a neskôr sa zbavujú šupiek. Z nich sa potom pripraví kakaová drť, ktorá sa melie až dovtedy, pokiaľ nevznikne kakaová hmota. Z kakaovej hmoty sa pridaním cukru a sušeného mlieka stane čokoládová hmota, ktorá sa zjemňuje valcovaním. Následne po týchto krokoch nasleduje proces niekoľko hodinového miešania, kde sa získava jemnosť a zlepšuje chuť čokolády. Záverečnou ingredienciou pri výrobe je kakaové maslo a emulgátor. Predtým, ako sa čokoláda nalieva do foriem a chladí v tuneloch je potrebné, aby prebehol dôležitý proces temperovania, riadenej kryštalizácie kakaového masla.

Účinky čokolády

Vedci z Bostonskej školy zistili, že práve horká čokoláda je výborným pomocníkom na zníženie krvného tlaku, hlavne u ľudí, ktorí trpia hypertenziou. Čokoláda obsahuje antioxidačné látky, ktoré pomáhajú k bezproblémovému fungovaniu ciev. Je tiež zdrojom horčíka, ktorý priaznivo pôsobí na funkcie mozgu.

Podľa výskumu, ktorý sa konal vo Fínsku, je čokoláda prospešná aj pre tehotné ženy. Ženy, ktoré počas tehotenstva jedli čokoládu, porodili šťastnejšie bábätká. V prípade, ak trpíte predmenštruačným syndrómom, práve čokoláda je omnoho lepší liek, ako tabletky. Dokáže upokojiť a lepšie zvládnuť hormonálne výkyvy.

No všetci vieme, že všetkého veľa škodí, a preto s čokoládou veľmi opatrne. Je veľmi bohatá na cukry a tuky, čo môže na náš organizmus pôsobiť nepriaznivo. V prípade, ak čokoládu konzumujete v nadmerných množstvách, môže sa stať, že si vybudujete závislosť.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz