Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Medovka lekárska – elixír života

rss

Medovka lekárska pochádza z východného Stredomoria a pestuje sa najmä v strednej a južnej Európe. Pestovala sa už v staroveku a jej nadzemné časti používali grécki a arabskí lekári. V dnešnej dobe medovku radi pestujeme ako liečivú, aromatickú, dekoratívnu rastlinu. Kvitne od júna do augusta. Je to teplomilná rastlina, ktorá má rada dobre pohnojenú a obrobenú pôdu. Je veľmi citlivá na mrazy, preto v prípade ak medovku pestujete, je potrebné, aby ste ju na zimu prikryli.

Včely zbožňujú jej kvety, preto aj podľa nich dostala botanický názov – melissa, čo po latinsky znamená včela.

Medovka má svoje zastúpenie aj v kuchyni ako korenina, pre jej aromatickú vôňu a chuť, kde ju radi používame do šalátov, k zelenine, do polievok, bylinkových tvarohov a podobne. Neodporúča sa ju variť, ale rovno pridať do hotového jedla. Tiež sa využíva v potravinárstve pri výrobe likérov alebo osviežujúcich nápojov.

Tiež má aj svoje miesto v kozmetike. Vyrábajú sa z nej posilňujúce a ukľudňujúce kúpele.

Využiteľné časti

Z medovky využívame čerstvé listy, ktoré zbierame ešte pred kvitnutím a za suchého a slnečného počasia. No môžeme zbierať aj vňať. Zber môžeme uskutočniť aj viac razy do roka. Pozbierané časti neskôr sušíme v tieni, v dobre vetranom priestore, pri 35oC. Ak využijeme umelé sušenie, teplota nesmie prekročiť 40 oC. Časti je potrebné usušiť čo najrýchlejšie, lebo neskôr listy zhnednú. Po vysušení ju uchovávame v dobre uzavretom priestore a chránime pred vlhkom a teplom.

Liečivé účinky

Má veľa liečivých účinkov. Viaceré výskumy potvrdili, že medovka má protizápalové a protikŕčové účinky. Dokáže pomôcť pri problémoch s tráviacimi poruchami i pri nervových poruchách. Pôsobí proti nespavosti, závratom, hučaniu v ušiach, búšeniu srdca a mdlobám. Dokonca zlepšuje vylučovanie žlče.

Čaj z medovky môžeme piť ak sme vystresovaní, podráždení, prepracovaní, alebo nevieme zaspať. Vtedy stačí čaj, ktorý je veľmi príjemný a vonia citrónovo, popíjať aj každý deň.

Príprava na použitie

Príprava záparu je krátka, len 10 minút, stačí len použiť 15 g usušených listov na 1 liter vody. V prípade, ak trpíte nespavosťou stačí ak si pripravíte polovičnú dávku. Ak ale máte tráviace ťažkosti, odporúča sa piť zápar tri razy denne, vždy po jedle.

Čerstvé medovkové listy pomôže použiť aj na svrbiacu pokožku alebo na štípance od hmyzu.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz