Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Materina dúška

rss

Trápi vás v tomto začínajúcom jesennom období nepríjemný kašeľ alebo vám znepríjemňujú dni tráviace poruchy? Materina dúška vám určite dokáže pomôcť.

V stredoveku sa osvedčila pri liečení bolesti hlavy alebo čierneho kašľa. V ľudovom liečiteľstve má dodnes významné miesto. Stará povesť dokonca tvrdí, že materina dúška je premenená matka na kvietok.

Materina dúška je 10 až 30 cm vysoký poloker, ktorý má plazivé a bohato rozkonárené, v dolnej časti drevnatejúce stonky. Kvety sú drobné a obojpohlavné. Ich farba je najčastejšie biela, ružová alebo fialková. Plody sú štyri hladké hnedé tvrdky. Celá rastlina má veľmi príjemnú vôňu. V prírode rastie od apríla až do septembra.

Vlastnosti

Najvýznamnejšou zložkou materinej dúšky je silica, ktorá účinne pôsobí proti kŕčom a vykašliavaniu. Taktiež má protibakteriálne, protivírusové a protiplesňové účinky. Dokonca sa jej pripisujú aj vlastnosti utlmujúce činnosť pohlavných žliaz. Blahodarne pôsobí aj na nervovú sústavu.

Využiteľné časti

Pri zbere striháme nezdrevnatené časti vňate, najlepšie ešte pred kvitnutím alebo na začiatku kvitnutia. Na zber sa používa najlepšie košík alebo taška z riedkej tkaniny. Nemali by pri zbere zabúdať na budúcnosť, a preto vždy pri odstrihávaní nechajme na zasemenenie aspoň jednu zakvitnutú byľku.

Odstrihnuté časti neskôr sušíme najlepšie v riedkych zväzkoch v tieni a na dobre vetranom mieste. Ak sa rozhodneme pre umelé sušenie, teplota by určite nemala byť vyššia ako 35 oC.

Liečivé účinky

Materina dúška sa predpisuje pri liečbe kašľa, tráviacich poruchách, ktoré môžu byť sprevádzané nepríjemnými kŕčmi, ale aj proti únave. Lokálne ju môžeme aplikovať na malé poranenia, pri nádche, bolestiach hrdla. Dokonca je vhodná aj na výplach ústnej dutiny.

Príprava na použitie

Pri príprave záparu budeme potrebovať 15g kvitnúcich vrcholčekov na 1 liter vody. V prípade ak nás trápia kŕče, kašeľ, tráviace ťažkosti alebo únava, je potrebné aby sme vypili 2 až 3 šálky denne, najlepšie po jedle.

Z materinej dúšky si môžeme pripraviť aj zápar na vonkajšie použitie, ktorý môžeme aplikovať v prípade ak trpíme kožnými chorobami.  

Materinu dúšku môžeme nájsť aj v rôznych čajových zmesiach.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz