Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Máte tráviace ťažkosti? Príčinou môže byť Helicobacter Pylori

rss

Bolesti žalúdka, časté grganie, pálenie záhy, plynatosť a iné zdravotné problémy môžu byť prejavom prítomnosti nepríjemnej žalúdočnej baktérie menom Helicobacter Pylori. Každý, komu táto baktéria pokazila radosť z dobrého jedla, môže byť ohrozený aj vážnejšími následkami…

Dobre fungujúce trávenie a zdravý žalúdok, produkujúci správne množstvo žalúdočných kyselín, sú základom spokojného života. V kyslom prostredí žalúdočných štiav sa však môže usídliť nebezpečný škodca, podozrivý zo zápalových a vredových ochorení dvanástnika a žalúdka. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dokonca zaradila Helicobacter Pylori pre jeho súvislosť so vznikom rakoviny žalúdka medzi najnebezpečnejšie karcinogény.

Odkiaľ sa Helicobacter Pylori berie? Šíria ho najmä infikovaní ľudia dôsledne nedodržiavajúci hygienické štandardy. Helicobacter je preto katastrofálne rozšírený v zaostalých a rozvojových krajinách s nedostatočnými hygienickými možnosťami. K novým hostiteľom sa často dostáva prostredníctvom neumytých rúk infikovaného človeka. Ani dokonalá hygiena však nemusí byť zárukou, pretože baktéria príležitostne sídli aj v slinách hostiteľa. Áno, uhádli ste: môže sa šíriť aj bozkávaním (najmä, ak si hostiteľ krátko pred bozkom odgrgol)…

Helicobacter Pylori je žiaľ výdatne rozšírený aj na Slovensku. Rôzne zdroje odhadujú, že asi 30 až 40 percent našej populácie je nositeľom tejto baktérie. K jej prenosu stačí, aby infikovaný človek v autobuse kýchol a v miniatúrnych čiastočkách slín poslal na let interiérom autobusu aj nebezpečnú baktériu. Helicobacter Pylori našťastie mimo živého organizmu hostiteľa  (a kyslého prostredia žalúdočných štiav) prežije len veľmi krátko (udávajú sa cca 2 minúty). Na svoje šírenie Helicobacter často využíva “klasickú” cestu ľudských parazitov, príznačne pomenovanú stolica - ruky - ústa.

Helicobacter sa v žalúdku hostiteľa zvláštnymi bičíkmi zachytáva na epiteli, ktorý začne vzápätí poškodzovať produktami svojej látkovej výmeny. Svojou prítomnosťou v slizniciach žalúdka a dvanástnika často spôsobuje chronické zápalové procesy (gastritídy), vedúce k vzniku vredov a zvyšujúce riziko rakoviny žalúdka. Veľká časť infikovanej populácie pritom necíti žiadne príznaky, svedčiace o infekcii, ani netrpí žiadnymi zdravotnými problémami, ktoré by ich upozornili na infekciu. Dokonca aj s Helicobacterom Pylori môžu mnohí ľudia prežiť bez vážnejších problémov celý život. Závisí to pravdepodobne na ich osobnej odolnosti, obranyschopnosti organizmu, výkonnosti imunitného systému. Zraniteľnosť človeka voči bakteriálnym infekciám zvyšuje okrem iných faktorov stres.

Pri podozrení na Helicobactera Pylori je k dispozícii niekoľko spôsobov diagnostiky. Najspoľahlivejšie je pomerne nepríjemné gastroskopické vyšetrenie. Našťastie sa dá vo väčšine prípadov nahradiť ľahším dychovým testom. Pomerne spoľahlivé výsledky prináša aj vyšetrenie stolice na prítomnosť antigénov. Nižšiu spoľahlivosť majú laboratórne krvné testy. Najmenej spoľahlivé sú domáce krvné testy z kapilárnej krvi. Po potvrdení výskytu baktérie prichádza na rad liečba trojkombináciou silných liekov. Úspešnosť liečby dosahuje až 90 %, v prípade neúspechu sa liečebná procedúra opakuje. Ak sa nepodarí zlikvidovať baktérie Helicobacter Pyleri trojkombináciou liekov ani na tretí pokus, nasleduje ďalší liečebný postup.

Pri liečbe tiež pomáha výdatná konzumácia brokolice a ľahká diéta (bez smažených a pikantných jedál, údenín, alkoholu, citrónovej šťavy). Nezaťažujte žalúdok ťažkými jedlami a stresom. Uprednostnite menšie porcie jedla pred prejedaním, vychutnajte si jedlo v pokojnom prostredí, nezabudnite dôkladne požuť.

Máte skúsenosti s helicobacterom? Podeľte sa s nimi v komentároch.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz