Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Majoránka - symbol lásky a cti

rss

Rastlinka pripomínajúca oregano, ktorá bola v minulosti považovaná za symbol manželského šťastia a hojne využívaná v liečiteľstve, slúži dnes prevažne len v kulinárstve. Majoránka má však bohatú históriu!   

Majoránku vytvorila Venuša

V mýtických príbehoch tvorili spolu s oreganom „nerozlučnú dvojicu“. Podľa legendy vytvorila tieto bylinky so sladkou chuťou a vôňou bohyňa Venuša. Majoránka bola že vraj aj obľúbenou bylinky bohyne Afrodity. Neskôr v staroveku sa začalo tradovať, že ak bol človek pred smrťou pomazaný majoránkou, mal pokojný posmrtný život. Navyše ak niekomu narástla majoránka na hrobe, tak podľa legendy našiel večné šťastie. Ľudia si preto sadili majoránku na miestach svojich budúcich hrobov, aby si poistili večný mier a pokoj.

Večná láska s majoránkou v jedle aj v kabelke

V stredoveku sa majoránka stala symbolom lásky a cti. Svadobné páry nosili na hlavách majoránkové vence a ženy často pridávali majoránku do jedál, aby svojich manželov živili láskou. Byľky majoránky dokonca nosili v kabelkách, pretože vtedy ich vraj láska nikdy neopustí. Vďaka svojej vôni bola dokonca často len tak porozsýpaná okolo domov. V Anglicku ju používali ako šňupací tabak a neskôr ju začali pridávať aj do piva.

Liečivé účinky

Obsahuje veľa liečivých látok. V čerstvom stave v nej nájdeme niekoľko vitamínov, silicu, horčiny, triesloviny a slizové látky. Ako ľudový liek bola majoránka používaná na astmu, reumatizmus, zlé trávenie, bolesť zubov a dokonca aj na rakovinu. Má mierne antioxidačné a protiplesňové účinky. Čaje z majoránky výborne pôsobia proti sennej nádche, podrvená majoránka zmiešaná s ovsenými vločkami zas môže slúžiť ako obklad na úľavu od artritických a reumatických bolestí. Takými obklad zmierňuje aj vredy, odreniny a popáleniny. Pozor na majoránku by si ale mali dať ženy počas menštruácie. Môže sa stať, že im podráždi maternicu.

Majoránka alebo oregano?

V chuti majoránky môžete cítiť arómu oregana. Ľahko sa teda stane, že si ich zmýlite. Rozdielom je, že oregano má silnejšiu a prenikavejšiu chuť. Spravidla však majoránku s oreganom v jedlách nemiešame. Ak nemáte radi výraznú chuť oregana, môžete ho nahradiť majoránkou napríklad na pizzi, tieto dve bylinky totiž výborne fungujú ako náhrada jedna za druhú. U majoránky môžeme použiť aj listy aj kvety, v čerstvej či sušenej forme.

Ako pestovať majoránku

Pamajorán obyčajný je trvalka. Má rozvetvený koreňový systém a hustú nadzemnú časť. Dorastá do výšky zhruba 30cm a kvitne bielo - ružovými kvetmi v auguste a septembri. Darí sa jej hlavne na slnečných miestach s pH pôdy okolo 6,9. Najlepšie je nechať si ju pred výsadbou najprv chvíľu v kvetináčiku. Presadiť vonku do záhradky by sa mala až vtedy, keď už nehrozí žiadne nebezpečenstvo mrazov. Jednotlivé semienka či rastlinky saďte zhruba vo vzdialenostiach  15 až 20cm. Zvlášť opatrný buďte na buriny v pôde. Je ne veľmi náchylná a by ju mohli „zadusiť“. Polievať ju netreba často, treba hlavne dbať na pravidelné obstrihávanie,  aby mohla rodiť znovu. Nad zemou nechajte zhruba 3 cm byľky.

Aké sú vaše obľúbené recepty s majoránkou? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz