Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Levanduľa a rozmarín v našej kuchyni

rss

Bylinky sú čoraz viac súčasťou našej kuchyne. Používame ich nie len ako dochucovadlo do rôznych jedál, ale aj na spríjemnenie vône či okrasné rastlinky.  Okrem príjemnej vône, chuti a výzoru sú od dávna bylinky využívane aj ako prírodný liek. Objavili ste už ich kúzlo?

Levanduľa

Levanduľa sa stala hitom. Nie len samotná rastlina, ale všetky veci s motívom levandule a samotná levanduľová farba. Levanduľa je jednoducho všade.  Tvorí ozdobu našich bytov či domov a rozvoniava nám.

Pôvod levandule je pri Stredozemnom mori, jej názov je odvodený od talianskeho slova lavare = umývať.  Rimanmi bola využívaná nie len v medicíne, ale aj ako parfum.  Zmierňuje stres, upokojuje nervový systém, tlmí bolesť hlavy a pomáha pri nespavosti.  Éterické oleje z levandule sú využívané proti únave, na zlepšenie nálady a pri relaxácii.

Ak máte radi vôňu levandule a bývate v byte, nezúfajte. Levanduľa môže rásť aj v črepníku. Skrášli vám tak okennú parapetu či balkón a po vysušení bude rozvoniavať v celom byte alebo v skriniach.

Z levandule si môžete vyrobiť čistiacu masku:

Zmiešajte lyžičku kryštálového  cukru s 2 lyžicami medu. Za neustáleho miešania prilievajte 1 lyžicu jojobového oleja (nahradiť môžete olivovým). Do zmesi kvapnite 2 kvapky levanduľového esenciálneho oleja.  Nanášame krúživými pohybmi a nechávame pôsobiť 5 minút. Opláchneme studenou vodou a osušíme.

Rozmarín

Obľúbenou bylinkou našich starých mám bol rozmarín.  Je to trváca, vždy zelený poloker rastie do výšky 10-150cm. V mesiacoch apríl – júl ho môžeme vidieť zakvitnutý na fialovo, ojedinele na bielo. Ak chcete pestovať rozmarín, zabezpečte mu piesočnato hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Potrebuje slnečné alebo poloslnečné prostredie, chránené pred vetrom. V zimných mesiacoch ho prenášame do vnútorných priestorov, aby nevymrzol.

Rozmarín je považovaný za kvet vernosti a lásky. Aby sme vytvorili príjemnú atmosféru pri grilovaní alebo opekaní, môžeme ho pridávať do ohňa.  Je súčasťou vonných zmesí.

Môžeme ho pridávať do šalátov, na mäso, zemiaky, do polievky, zeleniny alebo šťavy, aromatizujeme ním bylinkové maslá. Jahňacie, hovädzie a bravčové mäso je vďaka rozmarínu ľahšie stráviteľné.

Rozmarín je jedna z mála rastlín, ktorá zvyšuje krvný tlak, zlepšuje krvný obeh, odstraňuje nervové vyčerpanie, pomáha pri reumatizme, astme, kašli, nervozite, migréne, nespavosti či búšení srdca. Podporuje pečeň, rozmarínové víno (vylúhovanie 50g v ¾ litri bieleho vína) je vhodné piť pre posilnenie srdca. Rozmarín sa využíval na zlepšovanie pamäti a ostražitosti, zvyšuje kapacitu mozgu.

Čaj s rozmarínu si pripravíte vylúhovaním 2 lyžíc čerstvého alebo 1 lyžice sušeného rozmarínu. Lepšie účinky a arómu dosiahneme zakrytím šálky pri lúhovaní.

V kozmetike je rozmarín používaný ako súčasť krémov, alebo pri starostlivosti o vlasy. Extrakt sa využíva ako prevencia pred plešatením a tvorbou lupín.

Rozmarínový sprej – pre osvieženie a rozjasnenie pleti si môžete pripraviť rozmarínový sprej. Do rozprašovacej fľaštičky zmiešajte 1,5dcl vody, 6 kvapiek esenciálneho rozmarínového oleja, 1 PL olivového oleja a trošku čerstvého rozmarínu. Zmes striekame na kožu po okúpaní, keď koža nie je úplne suchá alebo počas dňa, keď sa potrebujeme osviežiť.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz