Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kvety na tanieri

rss

Počuli ste už o jedlých kvetoch? V drahých reštauráciách ich považujú za delikatesu. Vypestovať sa však dajú aj doma a môžete si s nimi spestriť jedlá, šaláty, vyrobiť džemy alebo koláče.

Na jar si ľudia vyberajú kvety, ktoré nasadia u seba v záhradke. Väčšinou sa riadime podľa farieb a výzoru. Málokedy rozmýšľame nad vôňou kvetov alebo dokonca nad ich chuťou.

Už niekoľko tisíc rokov pred Kristom začali Číňania využívať čerstvé kvety aj v kuchyni.  V Európe zaznamenali rast v období Rímskej ríše, v Anglicku v období viktoriánskej éry.

V krajinách stredného východu a v Číne sa táto delikatesa používa do dnes. U nás ju ľudia začínajú zas objavovať.

Nerozkvitnuté kvety jeme aj dnes, aj keď si to neuvedomujeme. Patrí medzi ne deťmi neobľubovaná brokolica, ale aj karfiol a artičoky. V našej strave sa nachádzajú aj peľové tyčinky z kvetov Krókusu, ktoré voláme šafrán. Počuli ste už o kríku Capparis spinosa? Ak  nie, tak jeho kvetné puky jedávame ako Kapary.

Veľa ľudí nevie, že kvety rastlín, ktoré máme v záhrade, sú vo väčšine jedlé. Majú len slabšiu chuť oproti celej rastline.

Výber kvetov vhodných do jedál treba poriadne zvážiť. Dajú sa s nimi vymýšľať kadejaké kulinárske variácie, nie len šaláty alebo lupene v čokoláde.  Výber treba zvážiť podľa jedla a chuti kvetov.

Ako si vyberať jednotlivé kvety?

Pred začatím experimentovania by sme sa mali zoznámiť s jednotlivými chuťami a vôňami.  Pri nepoznaní chuti kvetov môžeme z chutného jedla vyrobiť niečo nejedlé.

Pozor si treba dať aj na presnú identifikáciu rastlín, aby sme nezjedli niečo, čo nepoznáme. Vyhýbame sa postrekovaným rastlinám alebo pokiaľ sú napadnuté škodcami.

Alergie

Ak máte alergiu na peľ, astmu alebo podobné ťažkosti, dajte si pozor.  Kvety môžu vyvolať alergické reakcie na koži, zažívacie ťažkosti alebo problémy s dýchaním.  

Príprava

Príprava kvetov je jednoduchá. Pripravujeme ich tesne pred servírovaním. Kvety opláchneme studenou vodou a položíme na pijavý papier aby voľne oschli (nie na slnko).

Kvety ako ruža, nechtík, sedmokráska alebo klinčeky musíme pred použitím očistiť od spodnej, bielej časti okvetného lístka. Táto časť má horkú pachuť. 

Využívať môžeme aj okvetné lístky kvetov stromov. Najlepšie sú z vlastnej záhrady, keď vieme, že neboli chemicky postriekané.

Jedlé kvety

Nie všetky kvety sú jedlé. Bez obáv môžete používať kvety  ako:

Levanduľa – vhodná na dezerty, zmrzlinu, čokoládu alebo ovocné šaláty. Pozor na levanduľový olej, ktorý sa vyrába destiláciou z listov. Je považovaný za toxický.

Fialka – fialku poznáme ako dekoratívnu rastlinu.  Málokto však vie, že jej kvety majú sladkú, ale zároveň výraznú chuť. Môžeme ich zamraziť, kandenzovať, použiť v nápojoch (mrazené v kockách ľadu), dezertoch alebo zmrzline. Listy sa chuťou podobajú špenátu.

Karafiát – má sladkú chuť, pripomínajúcu muškátový orech.  Zdobíme ním šaláty, dezerty, vína alebo sladké predjedlá.

Ďatelina – Z ďateliny používame celé kvety.  Keď ďatelina zhnedne, je horká.  Z listov bielej ďateliny sa môže variť čaj vhodný proti prechladnutiu a kašľu.

Púpava – Ak máte radi vyprážané šampiňóny, bude vám chutiť aj vyprážaná púpava. Stačí na masle vypražiť mladé, nerozvinuté puky.

Margarétky – Kvety margarétky najskôr blanšírujeme, potom otrháme okvetné lístky a odstránime ich spodnú, horkú časť.  Dochucujeme nimi napríklad ocot.

Tekvica – K dezertom alebo len vyprážaná v cestíčku je tekvica lahodnou pochúťkou.

Ruža – Chuťou nám môže pripomenúť jahody. Je sladká a aromatická. Pred použitím odstránime bielu, horkú časť okvetných listov. Ružou môžeme ochutiť maslo, nátierky, želatínu, sirupy alebo marmelády.

 

Pozor si treba dať na narcis, ľaliu, poniklec, konvalinku, rododendron, oleander, azalku, hortenziu alebo mliečník.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz