Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kuchynský olej dokáže upchať kanalizáciu, aj pohnúť autom

rss

Žiadne science fiction, ale realita. Použitý kuchynský olej totiž nemusí končiť v kanalizácii a znečisťovať ju, ale dá sa ešte plnohodnotne využiť.

Pozor na hlodavce

Je jedno, či vyprážate veľa alebo málo. Aj kvapka oleja sa ráta. Ak olej po vysmážaní vylejete do výlevky, vyzráža sa a v tenkých vrstvách sa usádza na vnútorných stenách trubiek kanalizácie. Tam sa naň lepia zvyšky potravín. Prietok trubky sa zmenšuje a zápach potravinových zvyškov navyše priťahuje hlodavcov.

Ochrana prírody 2

Avšak, keď budete olej po využití zbierať, ušetríte si náklady na čistenie kanalizácie či deratizáciu a prispejete k ochrane životného prostredia. Ak zozbieraný použitý kuchynský olej odovzdáte na čerpacej stanici Slovnaft, šetríte životné prostredie hneď dvakrát. Z oleja sa vyrobí biopalivová zložka, ktorá sa primiešava do motorovej nafty a znižuje emisie skleníkových plynov. Áno, olej z panvice dokáže poháňať vaše auto.

Odneste olej na Slovnaft

Separovanie použitého kuchynského oleja je vo vyspelých európskych krajinách samozrejmosťou tak ako triedenie papiera alebo plastov. U nás občania donedávna veľa možností pre zber oleja nemali. No teraz môžete použitý kuchynský olej odovzdať na 88 čerpacích staniciach v 70 slovenských mestách a obciach. Stačí ho zbierať do čistej a suchej PET fľaše alebo originálneho obalu a odovzdať obsluhe na Slovnafte.

Olej za odmeny

Vhodný je akýkoľvek rastlinný olej, ktorý slúžil na vyprážanie alebo ako nálev potravín. Nemal by obsahovať zvyšky potravín, ktoré môžu celú vašu snahu znehodnotiť. Najlepšie je zliať olej cez sitko do priehľadnej plastovej fľaše. Za každý deciliter odovzdaného oleja získate jeden bonusový bod vo vernostnom programe BONUS klub. Body môžete premeniť na odmeny podľa vlastného výberu.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz