Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kto neje rybu, robí chybu

rss

Spotreba rýb na Slovensku sotva presahuje 4 kg na osobu ročne. Je to škoda, pretože práve rybie mäso patrí medzi najzdravšie zložky zdravej výživy. Ktoré ryby sa oplatí pri nákupe uprednostniť, a na čo si pritom dávať pozor?

Prečo potrebujeme ryby?

Ryby sú vynikajúcim zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré nám pomáhajú pri prevencii pred civilizačnými chorobami. Rybie mäso obsahuje vysoké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, minerálnych látok (vápnik, zinok, železo, jód, selén, fosfor...), vitamínov (A, biotín, vitamíny skupiny B...).

- TIP: Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sa okrem rýb a morských kôrovcov nachádzajú aj vo vlašských orechoch, mandliach či v materskom mlieku. Nájdete ich tiež v rastlinnom oleji z ľanu alebo z repky bezerukovej (kanola).

Ktoré ryby sú najzdravšie?

Z hľadiska obsahu omega-3 nenasýtených kyselín je asi najvýznamnejší tuniak, nasledovaný makrelou a sleďom. Cenné sú však aj sardely (ančovičky), sardinky či losos. Zo sladkovodných rýb obsahuje zaujímavé množstvo omega-3 nenasýtených kyselín pstruh, sumec, a úhor. To však neznamená, že ostatné druhy rýb neobsahujú dostatok cenných látok. Doprajte si v priebehu týždňa rôzne druhy rýb, morských aj sladkovodných, tučných aj chudých.

Kupujete rybu, alebo vodu?

Morské ryby u nás kúpite najčastejšie chladené alebo mrazené. Niektoré druhy sa v mrazenom stave predávajú s ľadovou glazúrou (aby nevyschli). Neseriózni výrobcovia to zneužívajú a pred zmrazením pridávajú do balenia omnoho viac vody, ako je všeobecne deklarovaných 5 %. Oklamaný zákazník potom po rozmrazení ryby žasne, že z tak veľkého (a ťažkého) balenia zostalo len minimum rybieho mäsa. Preto sa oplatí kupovať skôr chladené ako mrazené ryby. Niektorí výrobcovia však na obale garantujú, že ich mrazená ryba je bez pridanej vody.

Môže byť častá konzumácia rýb nebezpečná?

Kvalita oceánskych aj sladkých vôd sa za posledných sto rokov neuveriteľne zhoršila. V podstate sme odsúdili ryby k životu v znečistených vodách, obsahujúcich odpadové produkty našej priemyselnej civilizácie. Stále častejšie sa v médiách objavujú varovania pred možnou kontamináciou niektorých rýb dioxínmi a ťažkými kovmi (ortuť, kadmium...). Platí to rovnako pre morské, ako aj pre sladkovodné ryby. Čo s tým? Bežný spotrebiteľ nemá možnosť testovať chemické zloženie každej porcie rýb, ktorú si kúpi. Riziko však môžete minimalizovať striedaním rôznych druhov rýb, a nenakupovaním rybích produktov z najviac znečistených oblastí (Baltské more).

Na záver

Nakupovať ryby v supermarkete nie je vždy tá najlepšia, a našťastie ani jediná možnosť. Skúste vyhľadať rybársku spoločnosť alebo chovateľa rýb vo vašom okolí. Napríklad aj prostredníctvom nášho katalógu farmárov, alebo v inzercii mäsových výrobkov.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz