Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kozie mlieko ako liek

rss

Pozitívne účinky kozieho mlieka sa prejavujú v liečbe alergií, zápalových kožných ochorení, zápalov a porúch dýchacieho ústrojenstva, gastrointestinálnych ochoreniach a pri ďaľších zdravotných problémoch. Kozie mlieko pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu, predchádzať infekciám, zlepšovať celkovú zdravotnú kondíciu.

 

Liečba tuberkulózy a kozie mlieko?

Po desiatkach rokov počas ktorých bola tuberkulóza u nás takmer neznáma, dochádza aj na Slovensku k nečakanému opätovnému výskytu tohto ochorenia. V tejto súvislosti získava kozie mlieko opäť na cene. Obsahuje totiž prírodné antibiotiká a dokonca zložku mimoriadne účinnú proti kmeňu mykobakteria tbc. Vo svete prebieha rozsiahly moderný výskum dokazujúci liečivé účinky kozieho mlieka pri liečbe tuberkulózy, ale aj niektorých typov rakoviny a ďaľších vážnych chorôb.

 

Konzumácia kozieho mlieka

Odporúčam zabudnúť na predsudky a konzumovať kozie mlieko v natívnom stave, teda bez ošetrenia, hneď po nadojení. Samozrejme vždy ho najprv treba prefiltrovať napríklad cez kúsok čistej látky, aby v mlieku nezostal spadnutý kúsok sena alebo dokonca kozí chlp :) čomu sa pri ručnom dojení kozy jednoducho nedá vždy predísť.  Kozie mlieko si však zachováva značnú časť svojej liečivej sily aj po prevarení, čo môže byť riešením pre citlivejších konzumentov.

 

Náhrada kravského mlieka

Dnešná situácia s alergiami najmä u detí je katastrofálna. Už vo veku okolo 6 mesiacov trpí niektorými alergiami približne tretina detí. Jednou z týchto alergií je neznášanlivosť kravského mlieka, a to dokonca aj vo forme sušených mliečnych náhrad vyrábaných z kravského mlieka (Sunar). V tomto smere môže byť v rade prípadov ľahšie stráviteľné kozie mlieko užitočné ako plnohodnotná náhrada kravského mlieka.

 

Fámy okolo kozieho mlieka

Pred časom bolo kozie mlieko pomerne zdiskreditované fámami, že jeho konzumácia dojčatami môže viesť ku chudokrvnosti (anémii). Vychádzalo sa zo skúseností z obdobia spred druhej svetovej vojny. Chudokrvnosť a ďaľšie zdravotné problémy detí v danom období však spôsobovala jednotvárna nevyvážená strava typická pre rodiny z ekonomicky najslabších sociálnych vrstiev obyvateľstva.

 

Modernou fámou je, že kozie mlieko „nechutí“ alebo „smrdí“. Nie je to pravda – čerstvé mlieko od kozy držanej v čistom prostredí na denne vymieňanej slamenej podstieľke a kŕmenej kvalitným senom, je lahodným nápojom s vynikajúcou chuťou. Skutoční fajnšmekri môžu čerstvé kozie mlieko využiť na výrobu mliečnych kokteilov. Napríklad rozšľahať v mixéri kozie mlieko s kakaom, cukrom a žĺtkom z domáceho vajíčka. Vyskúšajte..!

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz