Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Keď sa zo sliepky stane kvočka

rss

Z času na čas sliepky zmenia svoje chovanie. Nie vo všetkých týchto prípadoch ide o chorobu, ale o prírodné inštinkty.

Chuť na potomstvo

Ako každé zviera, aj u sliepky je obdobie, kedy inštinktívne túži po potomstve.  Sliepka, ktorá sa stane kvočkou celé dni vysedáva v hniezde s vajíčkami, ktoré nemusia byť ani jej.  Vďaka hormónom si potrebuje vyhrievať svoje brucho, nie však v prázdnom hniezde.

Vyhriate škrupinky vajec, ktoré zahrieva, cíti na svojom bruchu viac ako slamu či seno. Neobsahujú totiž vzduchové bublinky.  Teplo zo škrupín je pre ňu návykové, a snaží sa si hriať brucho čo najčastejšie.

Všetky sliepky si večer sadajú na bidielka. Kvočka nie. Tá starostlivo zahrieva vajcia, na ktorých sedí, a vyjadruje nesúhlas, pokiaľ ju chcete premiestniť.  V tomto štádiu sliepka už vajcia neznáša.

Ľudská kukučka

Kvočke je jedno koho vajcia zahrieva. Nerozozná svoje vajcia od iných, dokonca ani od vajec z iného rodu.  Kvočke môžeme podstrčiť cudzie vajíčka ako to robí kukučka. Vajíčka, ktoré kvočke podstrčíme, musia byť z chovu s kohútom, ktorý pojíma sliepky kedykoľvek chce.  Takéto vajcia môžu byť sliepke podložené aj v prípade, že boli predtým týždeň odložené v chladnej špajzi – položené špičkou dole.

Miesto na odpočinok

Kvočky potrebujú v túto dobu tiché miesto. Milujú pokoj a kľud. Kurník s každodennými škriepkami nie je pre ne vhodným miestom.  Kvočka zasadne na akékoľvek miesto, kde uvidí slamené hniezdo s vajcami. Vyhovujúca je aj prázdna králičia klietka.

 

 

Koľko vajec?

Počet vajec, ktoré môžeme dať pod sliepku závisí od jej veľkosti. Nie je stanovený presný počet, keďže každá sliepka je inakšia a aj veľkosť vajec je rôzna.  Naukladať ich môžeme toľko, aby ich sliepka dokázala zakryť a bolo tam ešte miesto, keď sa kuriatka vyliahnu.

20 dní

To je doba, ktorú sedí  kvočka na vajciach.  Celú túto dobu sedí celé hodiny takmer bez pohnutia, rozpľasnutá v hniezde. Hlavu má natiahnutú, položenú na zemi.  Vajíčka pod sebou pravidelne otáča a jedenkrát denne sa ide nakŕmiť a napiť.

Po dvadsiatich dňoch spod nej započujeme tichučké pípanie.  Kuriatka síce ešte nie sú vyliahnuté, ale ohlasujú svoj očakávaný  príchod.  Počas pípania započujeme aj jemné škrabanie na škrupinku a šuchot. Niektoré vajíčka už začínajú byť naďobnuté.  

Kuriatkam trvá celý deň, kým sa im podarí dostať zo škrupinky.  Sliepka je trpezlivá, a človek pod ňu môže nahliadať každých pár hodín.  Nevyliahnuté vajíčka vyhodíme do kompostu.

Pod kvočkou aj po narodení

Prvý deň po narodení zostávajú kuriatka v tepľúčku pod sliepkou. Tam im je najlepšie.  V zásobe majú ešte žĺtok, vďaka ktorému počas prvého dňa nemusia prijímať stravu ani vodu.  Ich potrebou v tomto čase je poriadne prehriatie a vysušenie pod sliepkou.  Po vyhladnutí začnú postupne vykúkať a vybiehať z pod svojej „adoptívnej“ mamy na pár krokov.

Sliepka učiteľka

Zákon prírody je nekompromisný. Šanca na prežitie je priamo úmerná rýchlosti osamostatnenia sa mláďat. Rovnako je to aj u kuriatok.  Sliepka si to uvedomuje, a snaží sa naučiť kuriatka samostatnosti.  Stáva sa učiteľkou a ukazuje im, ako sa napiť z misky, dáva im najchutnejšie dobroty a zvoláva ich, aby sa pod ňou zohriali. Potom sa môžu vydať za novými dobrodružstvami.

Pravidelne ich z voláva k dobrotám. O to, aby sa im dostalo to čo treba, sa musí postarať človek. Vhodnou stravou sú drvený ovos, kukuričná lámanka alebo nasekaná žihľava, neskôr môžeme pridať na tvrdo uvarené vajce alebo tvaroh.

Trpezlivosť patrí k ďalším vlastnostiam sliepky učiteľky. Znesie skoro všetko. Príslovie „nenechať si skákať po hlave“ u sliepok doslovne neplatí. Kuriatkam dovolí nie len skákať jej po hlave, ale aj po celom tele a ďobať do tváre.

Každý deň nové prekvapenie

Kuriatka rastú ako z vody a každý deň nás prekvapia niečím novým.  Ako prvé čo si všimneme, je odpadnutie zúbku, ktorý majú na zobáku, aby sa dostali zo škrupinky. Ako plynie čas, začnú sa im strapkať konce krídelok a k páperiu sa objavujú prvé pierka. Naježené chvostíky sú čoskoro celé operené.

Kuriatka začnú bojovať o svoje postavenie v najvyššej časti klietky, svoju šikovnosť ukazujú aj naháňaním múch a hrabú nohami v podstielke.

Samostatné kuriatka

Kým sa z malinkých kuriatok stanú samostatné kury  a sčervenajú im hrebienky, trvá to niekoľko mesiacov.  Po tejto dobe sa z kvočky stane opäť nosnica.

 

 

Komentáre

Vlado Kováč 6.10.2013, 11:06
Dobrý den. Hezký článek až na jeden detail. Nikdy nepomáhejte kuřátkám ven ze skořápky, strašně jim ublížíte, to se fakt nesmí. A pokud jde o krmení malých kuřátek co mají jen několik dnů, nemá autorka pravdu když píše že, cituji "Vhodnou stravou sú drvený ovos, kukuričná lámanka". Jaký drvený ovos, jaká lámanka? Malé kuřátko má mimořádňe jemný jícen. Smí papat jenom kvalitní, fakt JEMNÝ šrot z obilnin (ideálně pšenice) a kukuřice (poměr 2:1 nebo 3:1), klidně nejprve suchý, pak jemně zvlhčen trochou mlíka nebo tvarohem. Po 2 - 3 dnech jim můžete nadrobno strouhat vajíčko, nadrobno nasekat krásnou mladou kopřivu, přidat jim do stravy kousek ryby v oleji (jo z konzervy). Mimochodem, pracuju po celej život s kuřaty a hydinou, tak o tom něco málo vím :-)
Admin 11.10.2013, 11:19
Ďakujeme za tipy, učíme sa celý život.
Vlado Kováč 15.10.2013, 10:32
Ať se daří, Váš web se mi moc líbí. Hezký den.
Admin 16.10.2013, 15:04
Sme veľmi radi, že sa vám páči naša stránka :)
Maroš Dopirák 17.3.2021, 22:19
Prajem pekný deň. Som pomerne mladý chovateľ mam 9 sliepok a jedného kohúta a chcel by som sa spýtať či a ako sa dá podporiť u sliepky to aby zasadla na vajíčka.hovori sa že nakličeny jačmeň tomu napomáha neviem či je to pravda alebo len fám. Ďakujem za odpoveď

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz