Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jarná zelená sezóna začína :)

rss

Príroda sa nám začala prebúdzať, a to znamená, že sa budeme čoraz viac stretávať s niektorými bylinkami, ktoré dokážu pomôcť nášmu zdraviu, a tiež spestriť náš jedálniček.

Medvedí cesnak

Rastie vo vlhkých lesoch. Je veľmi bohatý na vitamín C. Okrem toho obsahuje aj látky, ktoré podporujú imunitu, zlepšujú trávenie, pozitívne pôsobia na krvný obeh.

Najvyužívanejšou časťou medvedieho cesnaku sú podlhovasté listy štipľavej chuti, a tiež aj výraznej cesnakovej vône. Listy môžete použiť napríklad do šalátov, nátierok alebo na prípravu pesta. Medvedí cesnak sa dokonca hodí aj to teplej kuchyne, kde ho môžete použiť na dochutenie do krémových polievok, omáčok alebo do zeleninového pyré.

Pŕhľava dvojdomá

Patrí medzi rastliny, ktoré sa využívajú najmä v ľudovom liečiteľstve, vďaka jej liečivým účinkom. Už od staroveku si ju ľudia veľmi ctili. Je to najlepšia krvčistiaca rastlina. Lieči ochorenia a zápaly močových ciest, pomáha pri chorobách pečene, žalúdka a sleziny.

 Mladé pŕhľavové listy našli svoje využitie aj v kuchyni. Ešte predtým ako začneme niečo z pŕhľavových listov v kuchyni pripravovať, je potrebné, aby sme listy zbavili páliacich chĺpkov. Poznáme dva spôsoby, a to buď sparením horúcou vodou alebo krátkym orestovaním na panvici. Keď už máte listy spracované, môžete ich potom použiť do rôznych zeleninových šalátov, omeliet, plniek a pod. Z pŕhľavy dvojdomej si môžete tiež pripraviť aj vynikajúcu polievku. Okrem sparených listov do nej pridajte zemiaky, vývar a smotanu a po uvarení všetko rozmixujte na jemný krém. Potom stačí už len dochutiť.

Púpava lekárska

Ľudia ju skôr považujú za burinu, no pritom je to jedna z našich najrozšírenejších bylín. Používa sa pri žalúdočných ťažkostiach, a tiež aj pri cukrovke. Je veľmi vhodná na odbúranie cholesterolu a toxínov.

V jarných mesiacoch sú púpavové listy mierne horkasté, no sú veľkou zásobárňou vitamínov a stopových prvkov. V kuchyni sa púpavové listy používajú najmä do zeleninových šalátov alebo ako jemne nasekané ich môžete použiť  na dochutenie polievok alebo nátierok.  

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz