Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Intolerancia potravín

rss

S súčasnej dobe sa s týmto pojmom stretávame veľmi často. Prieskumy tvrdia, že intoleranciou trpí skoro každý druhý Slovák. Je úplne bežné, že človek ani len netuší čo sa deje a rôzne príznaky sa snaží potlačiť rôznymi druhmi liekov.

Mnoho z nás si zamieňa pojem alergia s pojmom intolerancia. Sú to ale dva veľmi odlišné pojmy, kde alergia je neprimeranou reakciou nášho imunitného systému. Prejavuje sa okamžite a často je životu nebezpečná. Intolerancia sa prejavuje oneskorene, niekedy sa môžu u nás príznaky objaviť po niekoľkých hodinách alebo až dňoch. Príznaky sú veľmi rôznorodé, zaraďujeme tu napríklad kýchanie, začervenanie, slzenie, ekzémy, migrény, bolesti brucha, zápaly, depresia a pod. No môže dojsť aj k najhoršiemu, a to k ohrozeniu života, kde hovoríme o anafylaktickom šoku. Medzi najviac známe prejavy intolerancie sú reakcie na lepok (celiakia) a na laktózu kravského mlieka.

V prípade podozrenia na intoleranciu potravín lekári vyšetrujú prítomnosť špecifických protilátok IgG. Intolerancia sa neprejavuje ako pri alergii reakciou nášho imunitného systému, ale nedostatočnou funkciou určitého enzýmu v našom organizme. V mnohých prípadoch sa príčiny intolerancie zisťujú ťažšie ako príčiny alergie. Je možné, že ostanú aj dlhé roky pre nás nepoznané.

Najčastejšie potraviny, ktoré vyvolávajú intoleranciu:

Zelenina                                                                                                      Orechy

-baklažán,                                                                                                - arašidy,

- brokolica,                                                                                              - brazílsky orech,

- červená sladká paprika a zelená sladká paprika,                        - kešu orechy,

- čili,                                                                                                          - mandle,

- citrusové ovocie,                                                                                  - pekanový orech,

- jablko,                                                                                                    - pistácie,

- karfiól,                                                                                                    - vlašské orechy.

- paradajky,

- zemiaky.                                                                                                Plody mora/ryby

Obilniny                                                                                                      - homár,

-   jačmeň,                                                                                               - krevety,

-   kukurica,                                                                                              - mušle,

-   ovos,                                                                                                     - ustrice.

-   pšenica a pšenica durum,

-   raž.

Iné                                                                                                                 Strukoviny

-   bravčové mäso,                                                                                   - bôb obyčajný,

-   čaj,                                                                                                          - červená fazuľa,

-   cukor,                                                                                                     - hrášok,

-   glutaman sodný,                                                                                  - šošovica.

-   káva,

-   kvasinky,                                                                                               Iné zložky potravín

-   med,                                                                                                       - dochucovadlá,

-   kakao, čokoláda,                                                                                - konzervanty,

-   slad,                                                                                                       - farbivá.

-   sója,

-   tabak,                                                                                                  Mlieko a miečne výrobky

-   ocot,

-   vajcia.

Intolerancii sa dá predchádzať vyváženou stravou s dostatočným obsahom vlákniny. Je potrebné, aby sme pri predchádzaní venovali dostatočný čas psychohygiene a v strave čo najviac obmedzili pečivo a výrobky, ktoré obsahujú pšeničnú múku.

Najnovšie poznatky o neznášanlivosti potravín tvrdia, že intolerancia je dedičná. To pre vás znamená, že ak ňou trpíte vy, je veľmi vysoké percento, že sa prejaví aj u vašich detí. Preto ak sa u vás objavili spomínané príznaky a vo výsledkoch sa nenašla odpoveď na príčinu vašich ťažkostí, nemali by ste váhať a skúsiť si dať spraviť test intolerancie. Stačí ak sa budete informovať u svojho lekára, ktorý vám odporučí rôzne kliniky, ktoré sú schopné správne diagnostikovať váš problém.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz