Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Huby v záhrade

rss

Odborník Prof. Ivan Hričovský je predseda Slovenského zväzu záhradkárov.  Na Slovensku aj v zahraničí je významným pomológom (znalec ovocných stromov) a propagátor ovocinárstva a záhradníctva. Svoje vedomosti sa rozhodol venovať nie len študentom Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ale aj širokej verejnosti.

Praktické inštruktáže a prednášky pre ľudí sú jeho takmer každodenným programom. Ročne ich absolvuje vyše 100.  Pravidelne vystupuje v televízii, rozhlase a vydal desiatky publikácii.

Na otázky ľudí si vždy nájde čas, a odpovedá na ne osobne.  Jeho životným krédom sú slová J. A. Komenského: „Nikto sa nenarodí sám pre seba ale pre spoločnosť. Poslaním každého človeka je aby pomáhal zdvíhať aj latku poznania celého  národa.“

V najbližšom období vám budeme prinášať jeho rady, tipy, triky a návody pre vašu záhradu.

Ako Prvú vám prinášame radu, ako si môžete vypestovať huby vo vlastnej záhradke.

„Dostal som už viacero otázok, či je možné pestovať huby v záhrade. Stretol som sa s pestovaním kozákov pod brezami. Z lesa si doniesli viacero prezretých kozákov v igelitovom vrecúšku. Klobúky hríbov ponorili do vody a nechali 48 hodín namočené. Potom premočené hríby poriadne premiešali a túto zmesku naliali okolo brezy, ktorá im rástla v záhrade. Už na ďalší rok im k veľkej radosti pod stromom vyrástli kozáky. Pokúšali sa o to aj s dubákmi a ďalšími druhmi, no tieto pokusy neboli úspešné. Aby im kozáky dorastali aj v ďalších rokoch, nikdy nezozbierali všetky hríby, ale niekoľko nechali, aby dorastali aj v ďalšej sezóne.“

Z vlastnej skúsenosti vieme, že pri zbieraní húb aj vo vlastnej záhrade si treba dávať pozor, a nepomýliť si ich s nejedlými alebo jedovatými hubami. Takto v záhradke vám môžu vyrásť aj bedle, ktoré si ľahko zameníte, ako je bedľa červenejúca alebo bedľa jedovatá.  Bedľa červenajúca je jedlá, ale bedľa jedovatá má podobné účinky ako muchotrávka zelená a toxín útočí na našu pečeň.

Dúfame, že si na zber húb dáte pozor aj vo vlastnej záhrade :)

zdroj: https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?hc_location=stream

Komentáre

Pavel 7.6.2013, 11:54
Musím to vyskúšať.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz