Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Hrozno: kráľ septembra

rss

Hrozno výborne chutí, dodáva energiu, vyrába sa z neho víno... Nie nadarmo je kráľom septembrovej úrody! Hovorí sa, že je to ovocie Bohov. Podľa najstarších archeologických nálezov začala jeho kultivácia už pred osem tisíc rokmi v Gruzínsku. Obľube sa teda teší po stáročia. Ak si všimnete, už oddávna ho znázorňovali umelci na svojich obrazoch. Nechýba ani v žiadnej miske s ovocím na portrétoch slávnych panovníkov.

Ochranca zdravia

Hrozno sa oplatí konzumovať so šupkou. Obsahuje totiž vlákninu, ktorá napomáha tráveniu a činnosti čriev. Okrem toho obsahuje napríklad vitamín C, B6, kyselinu listovú či základné minerály ako sú vápnik, draslík, železo, fosfor alebo horčík. Pôsobenie všetkých týchto látok má na telo skvelé účinky. Pomoc pri zápche, poruchách obličiek a prevencia pred šedým zákalom. Astmatikom sa po ňom bude ľahšie dýchať, nakoľko zvyšuje vlhkosť v pľúcach.

Strašiak cukor

Ľudia strážiaci si diétu sa boja hrozno konzumovať, pretože je vraj veľmi cukornaté. Hroznového cukru sa však nemusíte báť. Tvorí síce 18% z hmotnosti hrozna, no od rafinovaného cukru sa veľmi líši. Energiu uvoľňuje postupne a neukladá ju ako tuk. Znamená to, že z hroznového cukru – tzv. glukózy, nepriberiete, naopak mozog získa energiu a podporí koncentráciu. Ešte vyššiu energetickú hodnotu majú sušené hrozienka.

Červené alebo biele?

Nie všetky odrody hrozna sú rovnaké. Medzi červenými a bielymi odrodami sú rozdiely. Červené, ružové a modré je bohatšie na antioxidanty. Volajú sa resveratrol, kvercetín a katechín. Tlmia uvoľňovanie histamínu – látky, ktorá v tele spôsobuje pocit svrbenia pri alergiách. Vďaka tomu má červené hrozno moc pomáhať pri kožných problémoch. Resveratrol navyše chráni organizmus pred cukrovkou, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a čistí cievy.

A čo biele?

Biele, zelené a žlté hrozno pomáha pečeni, žalúdku a obličkám. Organizmus prečisťuje a pomáha ľuďom s kŕčovými žilami. Lepšie je taktiež pre tých, ktorí trpia migrénami. Zrelá hroznová šťava je jedným z najlepších domácich liekov na migrénu. Musí byť však z bieleho hrozna. Tmavé by mohlo mať opačný účinok a spôsobiť záchvat.

Ľuďom áno, zvieratám nie

Hrozno má teda pre človeka množstvo pozitívnych vlastností. Spomenúť sme nestihli ešte napríklad to, že zabraňuje tvorbe vrások. Na pokožku má vyhladzovacie účinky a dokáže ju napnúť. Iné je to však u psov. Aj malé dávky hrozna im môžu spôsobiť zlyhanie obličiek, dokonca ich až usmrtiť. Dávajte pre to na svojich miláčikov veľký pozor!

Tipy na záver: 1. Hrozno bude najchutnejšie, ak ho pred konzumáciou necháte postáť pri izbovej teplote. Chuť aj vôňa sa rozvinie a predídete riziku kŕčov v bruchu, ktoré môže studené hrozno spôsobiť.

2. Po hrozne nepite sýtené nápoje, mlieko ani alkohol. Okrem bolestí by vás mohla postihnúť nepríjemná hnačka. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz