Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Droždie na trávenie či zdravú pleť

rss

Čajová lyžička droždia, pre lepšiu chuť zmiešaná s jogurtom, zjedená pred každým pivom do veľkej miery zabraňuje alkoholu účinkovať v našom tele! Biochemik Joseph Owades, okrem toho ochutnávač pív, používal túto fintu pri svojej práci na to, aby sa príliš neopil. Jesť droždie sa ale oplatí aj kvôli niečomu inému, nielen pred prehýrenou nocou.

Neviditeľné huby

Pekárske droždie, to sú vlastne zlisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, jedna z najstarších foriem života. Tieto jednobunkové huby sú viditeľné iba pod mikroskopom a majú vajcovitý tvar. Keď bolo droždie prvý krát pridané k obilninovým plackám, spôsobilo to veľký rozruch. Placky boli zrazu väčšie, voňavejšie a mali lepšiu štruktúru. To podnietilo ľudí s droždím experimentovať až nakoniec vznikol náš obľúbený chlieb.

Druhy droždia

Dnes poznáme droždie čerstvé alebo sušené. Obidve majú rovnaké účinky. Sušené je dokonca koncentrovanejšie, dlhšie vydrží a pri pečení nemusíte robiť kvások. Okrem toho však poznáme ešte aj pivovarské droždie, ktoré je sušené pri teplote 120°C. Nie je také účinné ako čerstvé, no predsa sa v ňom nejaké látky zachovávajú. Pivovarské kvasnice premieňajú cukor na alkohol a organické soli na anorganické, čo je ťažšie spracovateľné pre telo. Pekárenské droždie premieňa cukor na oxid uhličitý.

Vitamíny B a D

Pekárenské droždie má pre telo viac benefitov, ako by sa mohlo zdať. Sú azda najlacnejším zdrojom všetkých vitamínov skupiny B. Napríklad B1 thiamín zabezpečuje správnu srdcovú a nervovú činnosť, B2 riboflavín vplýva na zdravú pokožku a zrak, B3 niacín pôsobí na trávenie. Všetky B vitamíny pomáhajú uvoľňovať energiu zo sacharidov. Ďalším vitamínom v droždí je D, ktoré vstrebáva a neutralizuje kyseliny. Takisto pomáha k normálnemu pohybu čriev a tým zabraňuje zápche. 

Správne trávenie či pleťová maska

To však nie je všetko. Droždie obsahuje stopové prvky medi, železa a chrómu, rôzne enzýmy, esenciálne kyseliny a minerálne soli. Telu teda dodáva ako proteíny, tak aj sacharidy a lipidy, všetko vo vyváženom množstve. Celkovo upravuje trávenie a fungovanie vyprázdňovania, znižuje tvorbu žlče, posilňuje imunitný systém a má hojivé účinky na pokožku. Jeho konzumáciou sa telo vnútorne prečistí, čo samozrejme vplýva aj na vonkajšiu stránku tela – pleť. Ničí plesne v tele a dá sa využiť aj ako pleťová maska. Stačí si spraviť maličký kvások a na noc natrieť na problematické miesta.

Ako ho konzumovať?

Kvalitné droždie spoznáte podľa jeho svetlo šedej farby bez akýchkoľvek tmavých či svetlých škvŕn. Tie sú znakom plesne. Pri rozlomení by droždie malo byť suché, nie mazľavé a nemalo by mať žiadne dutiny. Aby si zachovalo všetky látky, skladované by malo byť pri 1 – 10°C. No a aby tieto látky telo vedelo využiť, musí byť konzumované správne. Pridať ho do koláča či v chlebe nestačí. Najlepšie je dať si ho ráno alebo tesne pred spaním rozmiešané vo vode alebo mlieku. Pre lepšiu chuť, ako sme už vyššie spomínali, môžete použiť aj jogurt. Kombináciou s ovocnými šťavami či sušienkami vzniká nadávanie. V žalúdku a črevách navyše vznikajú toxické alkoholy, ktoré škodia pečeni.

Jesť surové droždie je možno trochu zvláštne, no odvážili by ste sa? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz