Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Domáca výroba piva – osemdielny seriál v skratke

rss

Oplatí sa dnes variť pivo doma?  

Obchody nám ponúkajú skutočne veľký výber pív. Oplatí sa teda namáhať a vyrobiť si svoje vlastné doma? Samozrejme! Domáce pivo nám chutí lepšie, v niektorých prípadoch je aj zdravšie a čo je podstatné... človeku prináša obrovskú radosť. Ako teda začať a čo k tomu potrebujeme? Najprv by ste sa mali zoznámiť so základnými pojmami, ktoré by sme pri výrobe mali ovládať. Druhým krokom je rozhodnúť sa, či vyrábať pivo zo sladu, sladového koncentrátu alebo zo sady mladinových koncentrátov.

Technické vybavenie

Hrniec, kvasná nádoba, lyžica, nánoska a fľaše – absolútne technické minimum na výrobu piva. Najlepším riešením je však nákup tzv. mikropivovaru, ktorý je najvhodnejší na výrobu piva z koncentrátov. Okrem základných komponentov obsahuje aj zopár „špeciálnych“.

Výber správnych surovín

Po splnení technických podmienok je dôležitý správny výber surovín. Okrem kvality jačmeňa, sladu či kvasiniek ovplyvňuje chuť piva aj voda. Svetlé pivo potrebuje vodu výhradné mäkkú, tmavé znesie aj tvrdšiu.

Domáca výroba piva

Po nákupe surovín a techniky sa konečne dostávame k samotnej výrobe piva. Ani po uvarení sa však vytúženej degustácie nedočkáme. Keďže kvasinky stále pracujú, pivo musíme nechať minimálne 5 až  6 týždňov odležať.

Omrzelo vás tradičné?

Okrem klasického piva sa aj doma dajú uvariť pivá rôznych príchutí. Osvieži vás bylinkové žihľavové či žihľavovo – púpavové, arómu lesa dodá bazové alebo smrekové pivo.  Atypické je aj tradičné staroanglické či zázvorové ale.

Máte nejasnosti?

Náš pivný seriál sme zakončili siedmimi najčastejšími otázkami, ktoré ste nám k domácej výrobe kládli. Po ich zodpovedaní už len stačí chvíľka neveľkej námahy, trpezlivosti a nakoniec ostane len výnimočná chuť a zaslúžená spokojnosť. Na zdravie, pivovarníci! 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz