Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo všetko viete o špargli?

rss

Špargľa – to je delikatesa starého Egypta, ktorá má u nás sezónu len tri mesiace. Je označovaná ako kráľovná zeleniny a jej krehké dužinaté výhonky sú na tanieri výbornou pochúťkou. Čo všetko ste o nej dodnes vedeli?

Zobrazená je aj v pyramídach

Špargľa u nás ešte stále nepatrí medzi „tradičné“ zeleniny. V iných krajinách bola však obľúbená už veľmi dávno. Starovekí Gréci ju obľubovali aj ako zeleninu, aj ako liek. Egypťania ju dokonca vyobrazovali na steny pyramíd. Obrázky špargle sa našli v Sakkatovej pyramíde starej vyše päť tisíc rokov. Išlo predovšetkým o divokú špargľu, neskôr ju však začalo ľudstvo vysádzať samo. 

Zdravá hlavne pre mužov

V špargli nájdeme mnoho látok, ktoré sú pre naše telo  potrebné. Dokáže doplniť zásoby vápnika, železa či draslíka. Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1, B2 a E. Telu dodáva aj kyselinu listovú. Všetky tieto látky zapríčiňujú jej pozitívne účinky na telo. Je močopudná, vďaka čomu čistí obličky, odvodňuje a zbavuje telo škodlivín. Prečisťuje ako krv, tak aj hrubé črevo. Obzvlášť by ju mali konzumovať muži, ktorým dodáva zdravie v intímnych partiách. Lieči prostatu, chráni pred impotenciou a udržiava vitalitu spermií.

Akú si vybrať?

Poznáme tri druhy špargle – bielu, zelenú a fialovú. Biela má hrubšie stonky a preto sa jedávajú len jej vršky. Stonky treba vždy očistiť. Najlepšia je na polievky, omáčky alebo do zapekacej misky. Fialová špargľa je v podstate taká istá ako biela, rozdielom sú len hlavičky sfarbené do fialova. Zapríčiňuje to spôsob pestovania. Pri zelenej špargli nemusíte dbať na čistenie pred varením. Je tenšia a koža stonky nie je taká hrubá. Čerstvú špargľu spoznáte podľa toho, že jej spodný koniec po stisnutí praskne a vytečie z neho šťava. Okrem toho môžete skúsiť aj trieť o seba dva kúsky špargle do kríža. Ak „vŕzgajú“, je v nich dosť vody a teo znamená, že sú čerstvé.

Ako ju pripravovať?

Špargľu väčšinou vždy najprv povaríme v osolenej vode. Pridať môžeme aj plátok citróna, ktorý jej zanechá farbu. Ukladať by sa však vždy mala až do vriacej vody. Čas varenia záleží na hrúbke stonky a na jej čerstvosti. Niekedy stačí 8, niekedy ju treba variť až 13 minút. Variť ju môžete aj na ležato, no tradičný spôsob je nastojato. Stonky sú pritom ponorené vo vode len po hlavičky, keďže tie sú tenšie a stačí im zvariť sa v pare.

Tip: Špargľu nikdy nekrájajte! Hovorí sa, že nôž jej berie chuť. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz