Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Citrusy, citrónová kôrka a nebezpečné éčka

rss

Citrusy v našich obchodoch – subtropické ovocie plné vitamínov, antioxidantov, minerálov, v našich podmienkach bežne „obohatené“ éčkovými konzervantmi a pesticídmi. Prečítajte si, čo všetko by ste o citrusoch na svojom tanieri mali vedieť...

S citrusmi sa v našich obchodoch bežne stretávame v podobe citrónov, mandariniek, pomarančov, grapefruitov alebo limetiek. Citrusy sa dajú s rôznymi výsledkami pestovať aj u nás (ako tzv. balkónové rastliny, vo vyhrievanom skleníku a pod.), absolútnu väčšinu spotreby citrusov na Slovensku však tvorí dovoz.

Skôr ako sa citrusové plody dostanú k vám...

V krajine pôvodu ich vypestujú, ručne oberú (citrusy nie sú príliš vhodné na strojový zber), umyjú, vytriedia a – chemicky ošetria, aby citrusy zvládli dlhý transport a skladovanie, pekne sa leskli a vyzerali lákavejšie. Chemické ošetrenie citrusov štandardne spočíva v použití stimulátoru zrelosti, „navoskovaní“ povrchu plodov a chemickej ochrane pred plesňami (E 230, E 231, E 232, E 233).

A je to tu – nebezpečné éčka v kôre citrusov

- E 230 (bifenyl) je chemická konzervačná látka s ktorou sa bežne stretávame práve na kôre citrusových plodov. Vyrába sa z benzénu, takže neprekvapia jeho vlastnosti: je to silná dráždivá látka, nebezpečný alergén pred ktorým treba chrániť nielen deti a citlivé osoby.

- E 231 (orthofenylfenol) je nebezpečný pesticíd používaný pri ošetrovaní kôry citrusov a iných plodín (ale aj ako dezinfekčný prostriedok atď.). Vyrába sa z dechtu, je to silne dráždivá látka (alergén) zakázaná napríklad v USA.

- E 232 (orthofenylfenolát sodný) si vzhľadom k faktu že sa vyrába z orthofenylfenolu zachováva jeho nepríjemné, ale pre potravinársky priemysel atraktívne vlastnosti.

- E 233 (thiabendazol) je protiplesňový fungicíd používaný pri ošetrení kôry citrusov, banánov a ďalších plodín, ale aj na ďalšie účely. E 233 je dráždivá látka zakázaná v USA, nevhodná pre deti a citlivé osoby.

- Všetky štyri uvedené pesticídy sú napriek svojmu evidentne nebezpečnému charakteru (sčasti preukázanému aj na bezcitných pokusoch na zvieratách...) všeobecne považované za bezpečné, pokiaľ nedôjde ku konzumácii chemicky ošetrenej kôry citrusov, banánov a ďalších plodín.

Pozor – citrusy nestačí len umyť!

Nepomáha umytie citrusov ani teplou či horúcou vodou. Bifenyl, orthofenylfenol a thiabendazol sú nerozpustné vo vode (vďaka čomu prakticky „nedokážu“ preniknúť kôrou do dužiny citrusu). Sú však natoľko nebezpečné, že dokážu preniknúť do organizmu aj vdychovaním výparov z chemicky ošetrenej plodiny alebo priamym kontaktom cez póry pokožky. V žiadnom prípade by preto nemali deti dostať do rúk neolúpané citrusové plody. Najbezpečnejší postup je: pri výbere citrusov si v obchode dajte na ruku sáčok, doma citrusy dôkladne umyte, olúpte, umyte si ruky mydlom a až potom dužinu konzumujte.

Nikdy nekonzumujte kôru chemicky ošetrených citrónov

Pokiaľ nie je v obchode uvedené inak, vždy počítajte s tým že citróny boli chemicky ošetrené a kôrku z nich nemôžete použiť (napríklad nastrúhanú do zákuskov). Kde teda kúpiť chemicky neošetrené citróny? Skúste v predajniach (a e-shopoch) zameraných na BIO potraviny, v ktorých často predávajú aj strúhanú citrónovú kôrku alebo celé citróny v BIO kvalite. Najbezpečnejším riešením (pokiaľ na to máte možnosti) je vypestovať si doma vlastný citrónovník. Základný úvod do domáceho pestovania citrónov v našich podmienkach nájdete v článku na tému Ako pestovať citróny.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz