Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Chyby ľudí posadnutých zdravým životným štýlom

rss

 

Zdravý životný štýl je hitom tejto doby. Všetci sa snažíme žiť zdravo, no veľakrát máme ešte väčšie zdravotné problémy ako predtým. Nie všetko "zdravé" je pre naše telo prospešné.  

Biopotraviny

Najväčším hitom sú poctivé biopotraviny. BIopotraviny sú zdravé, keďže neobsahujú chemické hnojivá a konzervanty. To, že je potravina bio ale neznamená, že má nižšiu kalorickú hodnotu ako jej "nebio" verzia.  Obľúbené bio dobroty ako čokoládové alebo sezamové tyčinky síce sú bio, ale majú vysokú kalorickú hodnotu a preto by sme ich mali jesť minimálne. 

Spánok

V dnešnej "uponáhľanej" dobe nemáme na nič čas. Všade sa naháňame, robíme niekoľko vecí naraz. Na cvičenie nám potom neostane čas. Aby sme ho získali, radšej si privstaneme. Pokiaľ je spánok kratší ako 7 hodín, telo nemá dostatočný čas na zregenerovanie a začneme byť agresívny, máme málo energie, problémy s vysokým krvným tlakom, depresiami, cukrovkou a nízku imunitu. 

Vitamíny

Predstava "čím viac vitamínov, tým lepšie" nie je pravdivá. Vitamíny sú pre náš život nevyhnutné, ale všetko v rozumnej miere. Prepchávame sa vitamínmi z lekárne a z výživových doplnkov. Nemali by sme zabúdať dodržiavať maximálnu dennú odporúčanú dávku a nespôsobiť si tak hypervitaminózu, ktorá môže spôsobiť poškodenie pečene. Pri hypervitaminóze A sme podráždený, praskajú a krvácajú nám pery. Hypervitaminóza D odvápňuje mäkké tkanivá, poškodzuje obličky a narušuje správny rast. Hypervitaminóza E spôsobuje hnačky a žalúdočné problémy.

Lieky

Dnes máme lieky takmer na všetko, a užívame ich stále, aj pri jednoduchých problémoch, na ktoré postačí domáca medicína. Prepchávaním sa kadejakými liekmi bez uváženia a konzultácii s doktorom a užívanie antibiotík každú chvíľku nám znižuje prirodzenú obranyschopnosť voči baktériám a vírusom a postupne sa stávame imunitnými aj na antibiotiká. 

Baktérie

Prehnaná čistota nie len nášho prostredia, ale aj nás, vedie k "zabíjaniu" aj "dobrých" baktérii, ktoré sú pre naše telo dôležité. Sterilné prostredie, v ktorom sa snažíme vychovávať naše deti a neustále nosenie dezinfekčného prostriedku so sebou, teda nepôsobí na náš organizmus pozitívne. 

Chudnutie

Ak predpokladáte, že všetky kalórie a nezdravé jedlo, ktoré za deň zjete, dostanete von cvičením, majte sa na pozore. Nezdravé potraviny ktoré zjete, ostanú nezdravé aj pokiaľ cvičíte.  Škodlivé látky, ktoré sa v potravinách nachádzajú ostanú v našom tele aj keby sme cvičili od rána do večera. Cvičenie samé o sebe nestačí na chudnutie. Treba si upraviť jedálniček, jesť zdravé, poctivé potraviny a v primeraných množstvách. 

Soľ

V potravinách je nutné si všímať nie len zloženie a obsah kalórii ktoré potravina obsahuje, ale aj obsah soli. Prehnané solenie nám zvyšuje krvný tlak a zadržiava vodu v tele. 

Nízkokalorické nápoje

Americká spoločnosť pre diabetes dokázala, že tvrdene o nízkom obsahu kalórii a teda nepriberanie z bublinkových nápojov nie je úplne pravdivé. Nízky obsah kalórii by mal znamenať, že sa z neho nepriberá, alebo v menšej miere. test na starších ľuďoch dokázal pravý opak.  Ľudia, ktorí pili nízkokalorické bublinkové nápoje priberali až 5x rýchlejšie ako ich rovesníci. 

Nerešpektovanie lekárov

Internet nám poskytuje množstvo prospešných informácií. Bez neho si už svoj život ani nevieme predstaviť. Keď niečo nevieme, prvé čo ideme, je pozrieť na internet. V prípade zdravia a chorôb si sami vďaka nemu diagnostikujeme chorobu aj najvhodnejšiu liečbu. Pre každého doktora je takýto pacient nočnou morou. Lekár vidí zdravotný stav pacienta komplexne a môže zistiť aj príznaky, ktoré my, nepovažujeme za dôležité a určiť nám presnejšiu diagnózu. 

Prehnané cvičenie

Cvičenie už bolo niekoľkokrát spomínané. Je obdivuhodné, keď má niekto tak silnú vôľu, že sa donúti cvičiť aj keď sa mu nechce.  Naše telo však nie je uspôsobené k neustálemu pohybu a cvičeniu, a potrebuje aj odpočinok. Prestať s cvičením by ste mali keď sa cítite unavený, nonstop vás bolia svaly a máte problémy s imunitou. Cvičenie treba striedať s oddychom a aj jednotlivé cviky treba meniť. 

 

Pri zdraví platí dvojnásobne, že všetkého treba s mierou. Základom zdravého životného štýlu je dať telu primerané množstvo zdravých, poctivých potravín a primerané množstvo pohybu. Netreba zabúdať že baktérie sú pre telo aj prospešné a prílišnou hygienou si vlastne ubližujeme. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz