Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Cesnakom k zdraviu

rss

Cesnak je jedným z najznámejších druhov zeleniny. O tom, že bol a stále je obľúbenou surovinou sa nedá ani pochybovať. Spomínaný je už aj v Biblii a Talmude. Židia totiž verili, že utišuje hlad, pleti dodáva farbu a zabíja parazity. Jeho konzumácia bola určená na piatok, teda aby pôsobil v tele práve počas šabatu (siedmy deň v judaizme, deň odpočinku, sobota). Bolo to tak určené preto, aby účinkoval počas milovanie cez šabat, pretože vraj „povzbudzoval lásku“. Inými slovami... afrodiziakum. Na liečbu infekcií, poranení či malomocenstva ho používal už aj Hippokrates. Rusi ho dokonca nazývajú penicilín. Využitie nachádza aj v kurióznych oblastiach, napríklad v čiernej mágií. Chráni pred zlými silami a upírmi.

Prečo tak pomáha?

Je všeobecne známe, že cesnak je veľmi liečivý. Tajomstvom však pre mnohých ostáva, prečo je to tak. Unikátne zdravotné účinky majú zlúčeniny síry obsiahnuté v cesnaku. Nachádza sa ich tu až tridsaťdva. Pre porovnanie, v cibuli ich je štyrikrát menej. Azda najliečivejšou zlúčeninou je alicín. Paradoxom je, že alicín v cesnaku nenájdete. Strúčiky obsahujú len aminokyselinu aliín, ktorá sa až po reakcií s enzýmom aliinázou mení na liečivý alicínom. Aby k reakcii došlo, cesnak sa musí krájať či drviť. Tieto dve látky spolu reagujú totiž až vtedy, keď je to potrebné na ochranu rastliny. Cesnak teda treba čo najviac drviť, pučiť či krájať, aby sa v ňom alicínu vytvorilo čo najviac. Keby ste prehltli celý strúčik cesnaku, nemal by na vás pravdepodobne žiadne účinky.

Zdravie v strúčiku

Zvyšuje imunitu a vďaka sírnym zlúčeninám je silným antioxidantom, obsahuje viac antioxidačných látok ako vitamíny C a E. Má antibakteriálne, antireumatické a antivírusové účinky, prospieva srdcu, znižuje krvný tlak a zvyšuje intenzitu prekrvovania mozgu, čo vplýva na lepšiu pamäť a myslenie. Napríklad Eleanor Rooseveltová užívala denne tri čokoládou potiahnuté strúčiky cesnaku, aby mala lepšiu pamäť. Okrem toho však cesnak čistí krv, znižuje v nej hladinu cukru, teda je dobrý aj pre diabetikov. Pozor naň by si ale mali dať ľudia s poruchami krvácania, pretože znižuje zrážanlivosť krvi.

Antibiotikum

Sírne zlúčeniny tiosulfináty majú aj silné antibiotické účinky. Polemizuje sa, že cesnak je účinnejší ako samotné antibiotiká. Dokáže vraj bojovať s takými mikroorganizmami, s ktorými si antibiotiká neporadia. Niet divu, že už za čias Tutanchamóna ste si mohli kúpiť zdravého mužského otroka za 7,5kg cesnaku. No a ak by vás zaujímalo aj celkové zloženie cesnaku, skladá sa z 61% vody, ďalej sú v ňom sacharidy v podiele 30,5%, bielkoviny 6,5%, tuky 0,3% a popol 1,2%. Okrem toho minerály arzén, bróm, draslík, dusičnany, fosfor, horčík, jód, kremík, mangán, meď, síra, sodík, vápnik, zinok, železo a vitamíny B1, B6, B12, C, D a H.

Koľko je už na telo priveľa?

Aj keď je extrémne zdravý, preháňať by ste to s ním nemali. Bohato postačia dva strúčiky denne. Jeho nadbytok môže v tele spôsobiť migrénu, bolesti šliach a svalov. Človek sa môže cítiť celkovo slabý. Vyhýbať by sa mu mali ľudia s citlivým trávením, tehotné ženy a pacienti s vredovými ochoreniami. Tak isto platí staré známe: „Ráno liek, večer hriech.“ Je totiž dosť ťažký na žalúdok a jeho večerná konzumácia by vám viac uškodila, ako prospela.

Vadí vám zápach?

Už spomínaný alicín zapríčiňuje aj nepríjemný zápach cesnaku. Silice, ktoré cesnak obsahuje, sa vylučujú nielen tráviacim traktom, no aj pokožkou a pľúcami. Aby sa z vás nešíril smrad, pomôcť by mala čerstvá petržlenová vňať, lístky mäty či kávové zrnko. Účinný je vraj aj pohár mlieka, no v najhoršom prípade treba zájsť do lekárne po špeciálny prípravok.

Účinný aj na zvieratá alebo huby

Jeho silná aróma pôsobí ako prírodný repelent proti komárom a inému hmyzu. Okrem toho vás zbaví húb! Konkrétne húb pri pätách stromov. Pretlačený strúčik cesnaku rozmiešajte s troškou olivového oleja, pridajte pollitra vody, pár kvapiek prostriedku na umývanie riadu, premiešajte a nechajte 24 hodín v uzavretej nádobe v chlade. Potom ešte dorieďte vodou a postriekajte nakazené miesta :)

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz