Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

„Červené zlato“ - brusnice

rss

Brusnica je malý, rozkonárený krík s oblými konármi, na ktorých sú nezreteľne vrúbkované zvrchu tmavozelené, zospodu hnedobodkované listy. Tie zostávajú na kroch aj cez zimu. Biele alebo ružovkasté kvietky sú zoskupené do previsnutých strapcov. Rubínovo červené plody brusníc sú spestrené žltými škvrnami. Dužina svetlej farby má sviežu mierne trpkú chuť. Ich pôvodnou domovinou je Severná Amerika. Námorníci a usadlíci z Európy s týmto ovocím v minulosti obchodovali, keďže zistili, že brusnica pôsobí v prípade rôznych chorôb z nedostatku živín. V tomto období vznikol aj pojem „červené zlato“.

Využitie

Listy brusníc sa zbierajú v dobe kvitnutia, pričom sa využívajú v liečivých čajoch, z ktorých najznámejší je urologický. Ten sa používa pri liečení zápalov močových ciest. Tento čaj si môžete pripraviť aj doma, ak do 500 ml vriacej vody dáte 1-3 lyžice sušených brusnicových listov. Necháte 15 minút lúhovať, scedíte a pijete vlažný počas celého dňa.

Sušené brusnicové kvety sa v ľudovom liečiteľstve využívajú na liečenie reumatických ochorení.

Plody brusníc si môžete vychutnávať ako čerstvé, sušené, ale i konzervované v plechovke. Pri sušených a konzervovaných si dávajte pozor na pridaný cukor a ďalšie látky. Taktiež sa lisujú na džúsy a šťavy alebo sa mrazia, či zavárajú. Pri kúpe štiav si dávajte pozor na to, aby boli 100% bez pridaného iného ovocia, alebo sladidiel.

Prospešné látky

Brusnice obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Zo živín by sme mali spomenúť organické kyseliny, minerálne látky (draslík, magnézium, vápnik, fosfor, sodík), triesloviny, flavonoidy a vitamíny. Vysoký obsah vitamínu C je skvelou prevenciou aj proti nachladnutiu a chrípke. Vitamín A  je zase dôležitý pre tvorbu očného pigmentu a zabraňuje zápalu očných spojiviek. Vitamín E je najdôležitejší antioxidant v tele chrániaci bunky pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Spomaľuje starnutie a pôsobí zároveň ako prevencia proti množeniu rakovinových buniek.

Účinok na zdravie

Infekcie močových ciest - Brusnice sú asi najznámejším ovocím, ktoré pomáha predchádzať týmto infekciám, najmä u ľudí, ktorí už podobný zápal prekonali. Ich antibakteriálne schopnosti sú spôsobené chemickými zlúčeninami- proantokyanidínmi, ktoré sú v nich obsiahnuté. Tieto látky sa viažu na škodlivé baktérie, ako je napríklad E.coli a vytvoria na nich akoby obal. Tento obal zabraňuje baktériám priľnúť k stenám slizníc. Vďaka tomu sa znižuje riziko vzniku infekcie či zápalu močových ciest a vredov v zažívacom trakte.

Ústna dutina - Tie látky, ktoré pomáhajú predchádzať infekciám močových ciest, môžu tiež priaznivo pôsobiť na zdravie ústnej dutiny. Pri laboratórnych experimentoch proantokyanidíny zabránili streptokokom a iným baktériám v ústach priľnúť na ich povrch. Avšak vedci varujú v používaní brusnicového džúsu ako ústnej vody kvôli kyselinám, ktoré sú v brusniciach obsiahnuté, ako aj cukru, ktorý sa do neho kvôli chuti pridáva.

Kardiovaskulárne choroby - Polyfenoly obsiahnuté v brusniciach zabraňujú hromadeniu krvných doštičiek a znižujú krvný tlak.

Brusnice účinkujú aj proti hnačke, chrípke, skleróze a bolestiam pri menštruácii. Používajú sa ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a reumatizmu. Keďže bolo zistené, že brusnice obsahujú aj omega-3-mastné kyseliny obnovujúce bunky, ich výťažky sa začali používať v kozmetike. Najčastejšie je možné ich nájsť v pleťových krémoch a tonikách. Kvôli obsahu prírodných farbív sa používajú aj v dekoratívnej kozmetike.

Skúste teda brusnice ako prevenciu alebo podporný (nie však náhradný!) liek počas choroby. 

Upozornenie

Nie všetci si môžu brusnice vychutnávať bez obáv. Mali by sa im vyhnúť pacienti užívajúci lieky na riedenie krvi (napr. warfarín). Brusnice by totiž mohli znížiť protizrážanlivý účinok lieku, čo by následne mohlo vyvolať krvácanie.

Mali by sme tiež pamätať na to, že hoci brusnice nemajú nežiaduce účinky, nemali by sa podávať dlhšie ako 2 mesiace a viac ako 4 mesiace v roku dokopy. Nemali by sa konzumovať ani pri ťažkých ochoreniach pečene, v tehotenstve a pri dojčení.

Taktiež prejedanie sa brusnicami, či pitie hektolitrov džúsu môže spôsobiť podráždený žalúdok a hnačku. Vyššia konzumácia plodov sa neodporúča ani ľuďom náchylným na tvorbu obličkových kameňov, pretože brusnice obsahujú kyselinu šťaveľovú.

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz