Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Červené diamanty, či bobule šťastia - aj to sú pomenovania pre goji

rss

Goji to sú sušené plody Kustovnice čínskej. Kustovnica prirodzene rastie v úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kroch. Pestuje sa však aj v severnej Číne a v Tibete. V tejto oblasti žije obyvateľstvo s najdlhším vekom na Zemi, za čo pravdepodobne môže práve goji.

Kustovnica čínska je ker dorastajúci do výšky približne 2 metre a jej plody veľkosťou pripomínajú sušené hrozienka. Sú však oválne a sýtočervené. Dozrievajú od júla do októbra. Chuťovo sú niečo medzi brusnicou, jablkom, šípkou a sušenými hrozienkami. Pri kontakte čerstvých plodov s pokožkou, dochádza k jej sčerneniu, preto sa goji nezbiera ručne. Plody sa z kríkov striasajú na plachty a potom sa sušia v tieni. Umelé dosušovanie je neprípustné, rovnako ako pridávanie konzervačných prostriedkov, či chemikálii.

Čo obsahuje?

Goji je doslova vitamínová bomba! Obsahuje 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych, 21 stopových prvkov (napr. zinok, železo,meď, vápnik, selén, fosfor), vlákninu. Má viac karotenoidov (žlté až oranžové farbivo rozpustné v tukoch) ako mrkva a viac vitamínu C než pomaranče. Taktiež má v sebe vitamíny A, B1, B2, B6 a E. Toto čínske ovocie je bohaté aj na antioxidanty neutralizujúce voľné radikály zapríčiňujúce starnutie organizmu a napomáhajúce vzniku rakovinových buniek.

Prečo je dobré goji pre naše telo?

Stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, ochraňuje pečeňové bunky proti niektorým chemickým látkam, pôsobí na činnosť čriev. Zlepšuje metabolizmus tukov, posilňuje imunitný systém, chráni pred cukrovkou a kardiovaskulárnymi chorobami. Podporuje chudnutie, bojuje proti únave, zabraňuje vzniku kožných chorôb. Zabraňuje starnutiu, zlepšuje zrak, povzbudzuje pamäť. 

Ako ho konzumujeme?

Ideálne je konzumovať goji v čerstvom stave. Také je ale problém zohnať, keďže plody vydržia čerstvé len pár dní. Pokiaľ by ste napriek tomu chceli mať čerstvé plody, môžete začať goji pestovať. Častejšie ho v obchodoch nájdete v sušenej podobe. Môže sa pridávať do jogurtov, koláčov, šalátov, müsli. Čínskou špecialitou je príprava čaju z goji. Ten sa pripravuje podobne ako náš so šípkami. Goji je však možné po vylúhovaní zjesť. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodarných účinkov stačí konzumovať 3-5 gramov goji denne, čo je jedna malá hrsť.

TIP: Návod na pestovanie Kustovnice čínskej vám prinesieme už čoskoro. Ak s ním máte nejaké skúsenosti, podeľte sa s nami v komentároch.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz