Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Bylinky na zmiernenie prechladnutia a chrípky

rss

Teraz v dobe kýchania, kašľania, prechladnutí a chrípok je najčastejším riešením nákup rozličných piluliek. Skúsili ste už niekedy doplniť tieto medikamenty aj liečbou bylinkami?

Prechladnutia a chrípky sa vyskytujú prevažne v zimnom období. U nás predovšetkým medzi októbrom a aprílom, najčastejšie však v januári a februári. Prečo k nej dochádza práve v zime? Odpoveď je jednoduchá- ľudia sa vo väčšej miere zhromažďujú v uzavretých, nevetraných priestoroch.

Nedá sa povedať, že by existovala bylina priamo na chrípku, či nachladnutie, ale niektoré môžu pozitívne ovplyvniť jej priebeh a zmierniť potiaže. Medzi ne patria napríklad aj tieto:

Lipa

Čaj z kvetu lipy je všeobecne známy „liek“ proti chrípke. Jeho hlavnou liečivou vlastnosťou je potopudný  účinok a schopnosť znižovať horúčku. Má tiež odhlieňujúce účinky a preto sa pridáva aj do čajových zmesí na priedušky a proti kašľu. Odporúča sa piť lipový čaj dlhodobo, pretože jeho vstrebané účinky sa prejavujú až po dlhšej dobe.

Podbeľ 

Jeho liečebné účinky poznal už starogrécky lekár Hippokrates, ktorý ním liečil suchý kašeľ. Rastlina je dobrá aj na ochorenia pľúc, prieduškové potiaže, zahlienené pľúca, zápal pľúc a podobne. Najlepšie je používať ho v čajových zmesiach.

Mäta 

Mäta osvieži dýchanie, ako aj odstraňuje bolesti hlavy. Najúčinnejší je olej alebo čaj. Hlavnou súčasťou oleja je mentol, ktorý pomáha uvoľniť upchaný nos, dýchacie cesty a pomáha aj pri astmatickom zúžení priedušiek. No a čaj nielenže výborne chutí, ale aj pomáha pri prechladnutí a chrípke.

Skorocel

Táto rastlina je v ľudovom liečiteľstve obľúbená predovšetkým ako prostriedok uľahčujúci vykašliavanie pri chronických zápaloch priedušiek, astme a iných chorobách dýchacích ciest. Čaj pomáha aj pri zahlienení priedušiek.

Šípky

Šípkový čaj priaznivo pomáha pri nachladnutí a uvoľňovaní hlienov. Tiež pôsobí ako povzbudzujúci prostriedok v rekonvalescenčnom období. uvoľňuje upchatý nos a prináša celkovú úľavu. Šípky obsahujú vysoký podiel vitamínu C, ktorý sa však sušením stráca.

Medovka 

Medovka má antibakteriálne a antivírusové účinky. Pomáha pri nachladnutí alebo chrípkových stavoch. Uľavuje pri horúčke.

Baza čierna

Bylinka má protizápalové, dezinfekčné, mierne upokojujúce a regeneračné účinky. Používa sa pri liečbe nádchy, ale aj na ochorenia dýchacích ciest. Čaj z bazy sa pije pri nachladnutí, horúčke a kašli. Výrazne podporuje potenie, uvoľňuje dýchacie cesty a podporuje vykašliavanie. Ničí choroboplodné zárodky a čistí zahlienené priedušky.

Materina dúška

Hlavne pri prechladnutí, chrípke, bronchitíde, bolestiach uší a zápalov prínosných dutín. Má povzbudzujúce účinky a tíši bolesť. Čaj z nej je účinný najmä pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Navodzuje pokojný spánok, pomáha pri bolestiach hlavy. Medzi prieduškovými rastlinami má výsostné postavenie, pretože dokáže liečiť aj chronické stavy, pričom je vhodná i pre deti.

Šalvia 

Odvar z nej je vhodný na nádchu, kašeľ, nachladnutie, chrípku, či angínu. Uvoľňuje dýchacie cesty. Jej najväčšou hodnotou je antibakteriálny účinok, preto je vhodná aj na vyplachovanie ústnej dutiny pri rôznych zápaloch a bolestiach hrdla.

Repík 

Repík je považovaný za všeliek. Obsahuje fytolátky s antivírusovými účinkami. Už oddávna je používaný na zníženie horúčky.

Zázvor

Čaj z čerstvého zázvoru zahreje a bráni rozmnožovaniu vírusov a baktérií. 

TIP: Pozrite si aj našu inzerciu, možno nájdete bylinku, ktoré hľadáte ;).

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz