Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Brečtan: Výživné bobuľky pre vtáky

rss

Úkryt, potrava, zdroj peľu... Pre voľne žijúce zvieratká je veľmi cenný, no mnohými záhradníkmi nenávidený, aj keď vytvára krásne prírodné dekorácie. Predstavíme si brečtan, rastlinku, pod ktorou názvom si väčšina z nás ako prvé predstaví typický, celý obrastený anglický vidiecky dom.

Symbol intelektuálneho úspechu

Brečtan popínavý, latinsky Hedera helis, pôvodom z Británie, mal už oddávna v prírode svoj význam. Nielenže tvoril základ potravy drozdov, no v starom Anglicku sa verilo, že bobule brečtanu dokážu neutralizovať nežiaduce účinky konzumácie alkoholu. V starovekom Ríme bol symbolom intelektuálneho úspechu a brečtanovými vencami zvykli byť ovenčení víťazi poetických a atletických súťaží. Veniec z brečtanu nosil na hlave aj Boh Dionýsus, patrón úrody hrozna, vinárstva a vína.

Domov pre vtáky

Dnes je brečtan jednými milovaný, jednými nenávidený. Pre divo žijúce vtáky je považovaný za dôležitý zdroj potravy. Je vždyzelený, hrubé listy poskytujú miesto na vtáčie hniezda, hmyz tu môže prezimovať. Je potravou pre húsenice a mole. Na jeseň, keď už máločo kvitne, je práve brečtan krásne rozkvitnutý. Skúste sa niekedy okolo takéhoto rozkvitnutého jesenného brečtanu poprechádzať a započúvajte sa do bzučania včielok, múch, ôs a čmeliakov. Pomedzi to uvidíte lietať krásne motýle – to všetko je dôkazom toho, že brečtan je veľmi „obletovaný“ a opeľovaný.

Kalórií má ako čokoládová tyčinka

Brečtan má dokonca ako jedna z mála rastlín svoje vlastné zvieratko. Je to včielka Colletes hederae, ktorá opeľuje len brečtany. Bobuľky sa však objavujú až v Novembri, preto vtáci jedia najprv iné plody. Ak im však chcete dať výživnú potravu, neváhajte ho vysadiť. Bobule sú tak výživné, že obsahujú toľko kalórií, ako tyčinka Mars (gram:gram). Kto by vtáčikom nedoprial takú dobrotu?

Chráni múry

Brečtan je často obviňovaný za smrť iných stromov a rozpadanie múrov. Preto ho ľudia často zo záhrad odstraňujú. Štúdie (zaoberajúce sa Anglickým kultúrnym dedičstvom) dokázali, že práve naopak, obraňuje múry. Vytvára niečo ako tepelnú deku, čím reguluje vlhkosť a absorbuje škodlivé látky. Síce sa dostane do dier v múroch, no nepoškodzuje ich viac. Nespôsobuje ani smrť stromov. Využíva ich len ako „rebrík“, po ktorom sa bude ťahať hore.

Čo si teda o brečtane myslíte? Pestovať či nepestovať? 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz