Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Bio len pre vyvolených?

rss

Bio len pre bohatých?

Pre väčšinu ľudí sú bio potraviny nedostupné, kvôli cene. Predávajú sa len v špeciálnych obchodoch s vysokou prirážkou.  Tento fakt však neplatí, pokiaľ poznáte nejakého gazdu.

O biopotraviny sa zaujímajú prevažne zákazníci pochádzajúci z vyššej spoločenskej vrstvy. Zákazníci, ktorí uprednostňujú drahý a luxusný tovar. Tento fenomén môže byť spôsobený aj nedostatkom informácii o kvalite biopotravín zo strany štátu.

Bio kvalita

Kvalita bio produktov je stanovená Európskou legislatívou a prísne kontrolovaná. Preto pochybnosti o kvalite bio produktov alebo polemizovanie o čisto reklamných ťahoch nie sú úplne na mieste.

Kde máme istotu bio výrobku?

Najväčšiu istotu, že výrobok, ktorý kupujeme, je v bio kvalite, máme u gazdov s dobrou povesťou.  Pri kúpe produktov z dvora si môžeme overiť  za akých podmienok boli plodiny pestované a zvieratá chované.  V súčasnej dobe vznikajú na internete fóra a portáli, ktoré umožňujú ľuďom získať bio produkty od ich lokálneho dodávateľa. Cez internet si tovar objednajú a potom osobne vyzdvihnú.

Kto sa zaujíma čo je?

O zloženie výrobku sa zaujíma len 1/5 Slovákov. O to, čo zjeme sa zaujímajú prevažne starší ľudia s vysokoškolským vzdelaním.  Najmenej o zloženie potravín sa starajú nezamestnaní ľudia , dôchodcovia alebo študenti. Tých zaujíma najmä cena.

Výskum ohľadne kvality

Na Slovensku nebol vykonaný žiadny výskum ohľadne kvality potravín, a teda záujem ľudí o kvalitné potraviny na Slovensku sa nedá vyjadriť.

Odborníci si myslia, že v súčasnej dobe sa viac ľudí stravuje zdravo ako to bývalo v minulosti.  Môže za to aj prístupnosť informácii cez média a internet. Hlavným dôvodom je aj zvýšenie vedomostí o zdravej výžive a stravovaní za posledné desaťročia.

Stravovanie na Slovensku

Stravovanie Slovákov sa aj napriek možnostiam nedá považovať za zdravé.  Najmä pokiaľ ide o jeho nutričnú hodnotu.

Na našom zdravotnom stave sa odzrkadľuje najmä zvýšená hodnota tukov a cholesterolu v jedlách. Zvýšili sa kardiovaskulárne a nádorové ochorenia, cukrovky....Pijeme priveľa sladkých nápojov a na soli v jedlách nešetríme.

Napriek možnostiam modernej doby Slováci stále uprednostňujú nezdravú stravu pre jej nižšiu cenu. Neuvedomujú si možnosť nakupovať domáce kvalitné potraviny priamo od farmárov a gazdov. Tí ponúkajú za výrobné ceny kvalitné produkty. 

Komentáre

morgov 12.5.2013, 15:04
Ako jeden z výrobcov bioproduktov, nemôžem súhlasiť s názorom, že najväčšia istota je u gazdov s dobrou povesťou. Vôbec nemáte vedomosť, ako je ekologické hospodárstvo kontrolované. Práve naopak, podomácky vyrobené potraviny veľa krát ohrozujú zdravie ľud
divny-pan 23.5.2013, 14:34
je to tak ako pise morgov...:-) ked je nieco urcene na predaj, tak sa nepozera velmi na kvalitu ci nezavadnost...hlavne aby to vyrastlo velke a vela, a na to je vela dostupnych prostriedkov...a kto kedy zisti, co ten "gazda" do pody sype a kolko?...:-)
Admin 27.5.2013, 11:32
Dobrý deň. Máte pravdu, obyčajní ľudia nemajú možnosť 100%tne zistiť čo a ako do pôdy „gazda sype“. Povedzme si ale, keď kúpime „BIO“ produkt od obchodníka, ktorý ho kúpi od distribútora a ten od výrobcu, ktorého kontrolujú úradníci a vystavia mu certifikát 100% istotu máme?. Aj za predpokladu, že kontrola je na všetkých výrobcov rovnako prísna (a veríme úradníkom napr. v Španielsku), nemôže sa stať, že po ceste cez viacero rúk sa medzi výrobky zamiešajú iné už neBIO v rovnakých obaloch s tým istým certifikátom? Kto to vie cezhranične odkontrolovať? No keď si uvedomíme fakt, že gazda svoje potraviny dáva aj vlastnej rodine. Je teda o dosť menej pravdepodobné, že bude rastliny postrekovať a do pôdy sypať chemikálie, najmä pokiaľ pôsobí na lokálnom trhu a svoju existenciu má postavenú na jeho dobrom mene s ktorým nechce hazardovať. Nezatracujeme BIO výrobky, akurát vidíme možnosť nájsť na lokálnom princípe poctivých farmárov a výrobcov, ktorí vyrábajú tradične, ako kedysi, keď všetko bolo prirodzene „BIO“ bez množstva papierovačiek a poplatkov úradníkom, ktoré produkty významne predražujú. Držíme palce aj všetkým poctivým výrobcom „BIO“ produktov.
morgov 23.6.2013, 14:32
Bohužiaľ, aj na Vašej peknej a zaujímavej stránke je veľké množstvo inzerentov, ktorí porušujú zákony Slovenskej republiky. Predovšetkým vyrábajú potraviny na čierno, bez akejkoľvek kontroly a neuvedomujú si, že uvádzaním podomácky vyrobených výrobokov na trh páchajú tresný čin. Samozrejme túžba po ľahko zarobených peniazoch je silná motivácia.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz