Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Aloe vera

rss

Rastlina Aloe vera je známa nielen svojimi liečivými účinkami, ale radi ju pestujeme aj ako okrasnú rastlinu (viac informácií a užitočných rád napríklad aj o pestovaní nájdete na www.bytvpanelaku.info).

Aloe sa považuje za najstaršiu liečivú rastlinu, ktorú ľudia poznali už v starom Egypte. Slúžila ako pomôcka ku kráse a zdraviu Nefertite a Kleopatre. Vysušené listy slúžili ženám ako púder na tvár. V súčasnej dobe sa z aloe vera najčastejšie vyrábajú nápoje, gély, kozmetické prípravky, ale aj ekologické čistiace prostriedky.

Zaraďujeme ho medzi teplomilné sukulentné rastliny s dužinatými hrubými listami. Na tŕnitých listoch sa môžu nachádzať biele škvrny. Aloe môže dorásť do výšky jedného metra.

Pestovanie

Je veľmi jednoduché a najlepšie je, ak použijeme priepustný substrát. Aloe vera počas letných horúcich mesiacov neznáša priame slnko, prievan a veľa vody. Pre svoj rast potrebuje vhodnú izbovú teplotu, ľahkú priepustnú vodu a veľa svetla. Taktiež je potrebné, aby sme ho obrátili smerom na juh. Počas zimných mesiacov ho zalievame pomenej. Každých tri až päť rokov je vhodné, aby sme rastlinu presadili.

Rozmnožovanie

Aloe vera môžeme rozmnožovať semenami, ktoré vysievame na jar. Udržiavame ich pri teplote 22 oC v mierne vlhkom substráte. Jednoduchší spôsob rozmnožovania, ktorý môžeme použiť sú odrezky alebo oddelenie bočných výhonkov.

Účinky

Zaraďujeme ho medzi rastlinné prípravky, ktoré pomáhajú pri posilňovaní našej imunity, regenerovaní pokožky, zabezpečovaní detoxikácie organizmu, a taktiež ovplyvňovaní tráviacich procesov. Môžeme ho tiež použiť pri migrénach, menštruačných bolestiach, zápalových ochoreniach, a aj proti alergiám. Aloe vera je veľmi bohaté na proteíny, vitamíny, minerálne látky, aminokyseliny, cukry, enzýmy, mastné kyseliny a pod.

Vedľajšie účinky

Musíme si dávať pozor, pretože môže spôsobiť aj vedľajšie účinky. Ak sme alergickí na cesnak, cibuľu, tulipány alebo iné rastliny, ktoré pochádzajú z rodu ľaliovitých, môžeme pocítiť zhoršenie alergických príznakov. V prípade ak aloe používame dlhodobo, je možné, že sa stretneme so vzniknutím vyrážky. Užívanie šťavy alebo gélu môže spôsobiť hnačky alebo kŕče v črevách.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz