Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Akú zeleninu vysiať v júli?

rss

Júlová záhrada nie je len o polievaní a boji s burinou. Aj v júli sa ešte oplatí vysiať niektoré druhy zeleniny, a tak si obohatiť jedálny lístok o zdravé domáce potraviny v BIO kvalite.

Šalát listový

Čerstvý šalát ako prílohu k jedlu milujeme azda všetci :) takže je dobrou správou, že sa dá siať ešte počas júla, v teplejších oblastiach dokonca aj v auguste. Šalát listový má rád slnečné stanovisko a vyžaduje dobrú závlahu. Vysieva sa do riadkov vzdialených od seba 10 cm, do hĺbky asi 1 cm. Ako vždy pri drobných semienkach potrebuje jemnú pôdu bez hrúd, bez buriny a samozrejme postupné pretrhávanie, aby mali neskôr už veľké hlávky šalátu dostatok priestoru (30 cm medzi jednotlivými rastlinami). Zber až do októbra alebo do príchodu mrazov.

Kôpor neskorý

Kôpor je pre svoju chuť, vôňu ale aj pozitívne zdravotné účinky v našej kuchyni nenahraditeľný. Kôpor neskorý možno siať v júni, júli aj v auguste, ideálne na slnečné miesta, ale nie s priamym slnečným úpekom. Seje sa do riadkov vzdialených od seba 30 cm, do hĺbky 3 cm, pretrháva sa na vzdialenosť 8 cm. Zber až do novembra alebo do príchodu mrazov.

Reďkovka

Kým reďkovku na jarný zber vysievame už v apríli a máji, reďkovka na jesenný zber sa vysieva v júli a auguste. Reďkovku sejeme do hĺbky 1 cm, v riadkoch vzdialených od seba 25 až 30 cm. Vyžaduje pravidelné pretrhávanie a pomerne bohatú, pravidelnú (najlepšie večernú) zálievku. Niekedy potrebuje na silnom slnečnom úpeku pomôcť zatienením. Pri zanedbaní polievania môžu reďkovky trpiace dlhodobým suchom po daždi popraskať. Na rozdiel od šalátu či kôpru zvládne reďkovka aj mierne mrazy, takže sa jesenný zber môže natiahnuť až do októbra.

Pekinská kapusta

Túto kapustu si názvom často zamieňame s čínskou kapustou, ide však o dva odlišné druhy. Na rozdiel od pekinskej kapusty, čínska kapusta nevytvára typickú kapustnú hlávku, ale len prízemnú listovú ružicu. Oba druhy kapusty sú však známe krátkym vegetačným obdobím, to znamená že pomerne skoro po výseve prichádza na rad zber. Pekinskú kapustu vysievame v druhej polovici júla na hriadky po iných plodinách, ideálne medzi 15.7. a 20.7. Skorší aj neskorší výsev prináša problémy. Vysieva sa do riadkov vzdialených od seba 30 až 40 cm, do hĺbky 1 až 2 cm. Je potrebné pretrhať vzídené rastlinky na vzdialenosť 20 cm. Zber cca od septembra do novembra. Úrodu výrazne zvyšuje bohatá závlaha, najmä v období tvorenia hlávok.

Aké máte skúsenosti s výsevom zeleniny v júli? Napíšte do komentárov alebo na náš Facebook :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz