Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Akú ryžu kupovať?

rss

V obchodoch nájdete milióny rôznych druhov ryže – dlhozrnná, guľatozrnná, biela, hnedá, basmati, sáčková.. Človek si niekedy proste nevie vybrať. Ktorá je z nutričného hľadiska najlepšia a ktorú kupovať?

Rôzne druhy ryže

Guľatozrnná ryža obsahuje veľa škrobu a po varení je mäkká a lepkavá. Používa sa hlavne na rizoto či sushi.

Dlhozrnná ryža obsahuje menej škrobu, takže uvarené zrnká sú suchšie a oddelené – nelepia sa. Zvyčajne sa používa ako príloha k mäsu, omáčkam, no pokojne aj do rizota.

Jazmínovábasmati sú ryže dlhozrnné, ktoré sú obľúbené najmä vďaka tomu, že majú  inú, akoby trochu aromatickejšiu chuť. Najčastejšie ich využíva indická a ázijská kuchyňa.

Hnedá ryža, ktorú možno kúpiť ako guľatozrnnú, tak aj dlhozrnnú, je výdatnejšia a sýtejšia ako biela, no nevýhodou je, že sa varí dvakrát dlhšie, viac zaťažuje žalúdok a je akoby „gumená“.

Aké sú nutričné rozdiely v jednotlivých druhoch?

Hnedá ryža je celozrnná, čo znamená, že otruby aj klíček zrnka sa zachovali. Z bielej ryže boli tieto časti vyfiltrované. V dôsledku toho obsahuje hnedá ryža viac magnézia a iných minerálov. Zachovanej je aj viac vlákniny. Jednou z mnohých vecí, ktorú vláknina pre naše telo robí je, že spomaľuje rýchlosť, ktorou sa karbohydráty menia na krvný cukor. Inak povedané, vláknina znižuje glykemické „zaťaženie“ potraviny. A čím nižší glykemický index, tým lepšie. Napríklad, hrnček dlhozrnnej bielej ryže obsahuje gram vlákniny, pričom hrnček hnedej ryže jej obsahuje až štyri gramy.

Ako biela ryža vplýva na krvný cukor?

Ako sme už spomenuli, biela ryža má vyšší glykemický index než hnedá. No existujú aj iné faktory, ktoré ovplyvňujú výživnosť ryže. Dlhozrnná má nižší glykemický index než guľatozrnná. Zo všetkých dlhozrnných druhov má najnižší ryža basmati. Takže ak sa na ryžu pozrieme čisto z glykemického pohľadu, najzdravšia je pre nás hnedá basmati, pričom najmenej vhodná je guľatozrnná biela ryža.

Koľko ryže zjesť?

Ešte predtým, než začnete porovnávať, či si radšej dať bielu basmati alebo hnedú dlhozrnnú, je potrebné vedieť, že ryža ako taká sa nepovažuje za nízko glykemické jedlo. Preto je dôležité strážiť si porcie, nezávisiac od toho, ktorú ryžu jete. Ideálna porcia ryže je zhruba hrnček, niektorí doktori uvádzajú zvláštnu mieru – kopček ryže by mal byť zhruba taký veľký, ako vaša ruka zaťatá v päsť.

Ani biela ryža neublíži!

Aj keď má hnedá ryža nižšie glykemické zaťaženie a je výživnejšia než biela, je tak isto aj ťažšia na žalúdok, čo nemusí byť vždy práve to, čo chcete. Nemusíte sa však báť ani tej bielej. Ak jete ryžu veľmi často, samozrejme, že je pre vás lepšia hnedá ryža. No ak ju jete občas a nie „na kilá“, ako sa hovorí, nutričné rozdiely medzi hnedou a bielou ryžou vás jednoducho nemusia trápiť.

Akú ryžu si teda vybrať? Tú ktorá vám najviac chutí a vyhovuje :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz