Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako variť, piecť a vysmážať zdravšie?

rss

Počas svojho života skonzumujete cca 40 až 60 ton potravín. Účinky takého ohromného objemu potravy na váš organizmus môžu byť priaznivé, alebo devastujúce. Ovplyvniť to môžete nielen výberom zdravých potravín, ale aj správnym spôsobom (tepelnej) úpravy…

Na úvod si pripomeňme výhody tepelných úprav potravín:

- tepelne upravená strava je ľahšie stráviteľná ako surová strava, vďaka čomu z nej dokáže náš organizmus vyťažiť viac výživných látok (pokiaľ ich strava obsahuje);

- potenciálne nebezpečné mikroorganizmy, vajíčka parazitov a pod. sú správnou tepelnou úpravou potravín spoľahlivo zlikvidované.

A teraz zopár nevýhod tepelných úprav potravín:

1. tepelnou úpravou dochádza k zničeniu tráviacich enzýmov obsiahnutých v potrave (už pri teplotách nad 48 stupňov Celzia);

2. tepelné úpravy prispievajú k úbytku vitamínov citlivých na teplo;

3. pri nesprávnom tepelnom spracovaní potravín môžu vznikať škodlivé látky, napríklad tzv. prokarcinogény.

Varenie

Pri varení potravy sa značná časť vitamínov (napr. vitamín C a vitamíny skupiny B) a minerálnych látok vyplaví do vody. Alternatívou varenia vo vode je varenie v pare, ktoré je k výživným látkam obsiahnutým v potravinách omnoho šetrnejšie. Dobrou pomôckou je moderný parný hrniec, v ktorom ľahko a zdravo uvaríte zeleninu, mäso a ryby, vajíčka, ryžu, omáčky… Pri príprave zeleniny môžete namiesto klasického varenia vo vode vyskúšať krátke podusenie s minimom vody a oleja.

Pečenie mäsa

Najväčším rizikom pri pečení mäsa je pripaľovanie tuku, čo okrem iného môže viesť k vzniku prokarcinogénnych látok. Preto používajte nádoby s povrchom zabraňujúcim pripáleniu, umožňujúce použiť pri pečení menej oleja. Alebo skúste pečenie mäsa na oleji a tuku nahradiť varením mäsa v pare, či pečením v rúre priamo na rošte (úplne bez pridaného tuku či oleja). Ďalšou možnosťou je krátke orestovanie mäsa na kvalitnom oleji (panenský olivový olej), po ktorom ho podusíte do mäkka. Asi najlepším riešením je tzv. rímsky hrniec, v ktorom si môžete mäso upiecť (či skôr udusiť) úplne bez pridaného tuku či oleja, len vo vlastnej šťave.

Špeciálny recept: pečené kura na fľaši. Vyčistené kura “nastoknete” na otvorenú sklenú fľašu naplnenú vodou. Do kuchynskej rúry na dno položte plech na pečenie a naplňte ho asi do polovice vodou. Na plech stabilne postavte fľašu s nastoknutým kuraťom, a môžete piecť. Počas pečenia občas skontrolujte, či je na plechu dostatok vody. Pred pečením si môžete kura podľa chuti okoreniť či posoliť. Takto pečené kura je vynikajúce, takmer ako grilované. Niekedy nie je postačujúca výška vnútorného priestoru v rúre, čo je asi jediný problém tohto receptu.

Vysmážanie a fritovanie

Vzhľadom k technológii vysmážania a fritovania sa o zdravej strave nedá príliš hovoriť. Ak sa napriek tomu nedokážete vzdať vysmážaných resp. vyprážaných dobrôt, zachovávajte aspoň nasledovné pravidlá:

1. Nepoužívajte pri vysmážaní bežné rastlinné tuky či maslo, ale tepelne stabilnejšie tuky priamo určené na vysmážanie či fritovanie, kvalitnú bravčovú masť alebo ghí (tzv. prečistené topené maslo).

2. Nikdy nevyprážajte znova na už použitom tuku.

3. Nenechajte tuk pripáliť či zhorieť. Teplota vysmážania nesmie prekročiť hornú hranicu 200 stupňov Celzia (bod prepálenia tuku).

4. Uprednostnite fritovanie v modernej fritéze pred klasickým vysmážaním na panvici.

Grilovanie

Pri grilovaní mäsa, ale aj pri klasickej opekačke so slaninkou pri táboráku je nebezpečné odkvapkávanie masti priamo do ohňa. Tam masť zhorí, pričom produkuje mimoriadne škodlivé látky. Tieto škodliviny stúpajú s teplým vzduchom a vnikajú priamo do grilovaného mäsa, či opekanej slaninky… Bezpečnejšie ako grilovačka nad otvoreným ohňom je grilovanie na rozpálenom kameni alebo na elektrickom grile.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz